sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Yle: ”Pärjäätkö matematiikassa ysiluokkalaisille?” – näin minulle kävi

Sori että meikäläisellä ei ole nyt mitään kirjoittamisen arvoista sanottavaa Tampereesta ja siihen liittyvästä, tarkoitan itsenäisyyspäivän tapahtumista. Siitähän sitä pitäisi olla ilmeisesti näinä päivinä sanottavaa, syvällistä ja omaperäistä eikö niin. Nyt sen sijaan puhun siitä, kun rupesin yhtenä päivänä mielenkiinnolla tekemään Ylen sivulla matematiikan testiä ”Pärjäätkö matematiikassa ysiluokkalaisille?” (tässä).

Kaikki meni testissä nappiin, kunnes tulin autotallitehtävään jossa pitää laskea autotallin katon pinta-ala. Myös se näytti selvältä. Mutta mutta, vastaukseni ei ollut siellä päinkään missä sen olisi pitänyt olla. Laskin uudestaan ja uudestaan ja ihmettelin, kun aina sain väkisin saman tuloksen eli väärän tuloksen.

Rupesinkin epäilemään, että jaaha tässä tehtävässä onkin ehkä kyse henkisestä kestävyyskokeesta, jossa katsotaan oppilaan käyttäytymistä epävarmuustilanteessa. Eli oletetaan, että parhaat ja sitkeän joustavimmat tyypit jatkavat reippaasti eteenpäin seuraaviin tehtäviin eivätkä anna tämän epäselväksi jääneen ristiriitatilanteen vaivata. Tosin ajattelin, että jos näin on niin onpa pirulliseksi mennyt jo ysiluokkalaistenkin matematiikka, että ei ole ihme jos tulokset putoavat. Eihän tämä ole enää matematiikkaakaan.

Tilanne jäi kiusaamaan. Aikani ihmeteltyäni epäuskoisena tarkistin, että enkö todellakaan enää osaa laskea suorakulmaisen kolmion pisintä sivua eli hypotenuusaa. Mutta kyllä minä sen olin oikein laskenut ja siis muistanut. Eihän siinä nyt mitään erikoista pitäisikään olla. Sitten katsoin vielä uudelleen kuviota, että olinko tulkinnut siinä jotakin väärin. Niinpä lopulta huomasinkin, että olin vain katsonut yhden numeron tehtävänannossa väärin. Siitä johtui virheeni.

Eipä kiinnostanut jatkaa enää muihin tehtäviin. Meni innostus. Olinhan kuitenkin ajatellut tekeväni ikään kuin tosi tilanteeseen liittyvän testin osaamisestani, ja nyt tuolta melkein aidolta tosi tilanteelta meni pohja pois.

Vastapainoksi harmistukselleni, "painoksi" todellakin, nautin ylimääräisen annoksen ravitsevaa iltapalaa (korv på svenska). Tuskin vielä testin tässä vaiheessa aivotoimintani olisi sitä vaatinut, joten painoa tuli pari sataa grammaa lisää kun sen pitäisi koko ajan laskea.

En sen jälkeenkään palannut noihin tehtäviin. Painonpudotuksessa sen sijaan matka jatkuu oikeaan suuntaan keskeytyksettä.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti