torstai 3. huhtikuuta 2014

Hallitus ja positiivinen signaali

Hallitus on tehnyt kautensa aikana ratkaisuja, joilla se toivoo ja ehkä uskoo saavansa aikaan dynaamisia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen. Nyt vain toivotaan ja edellytetään yrityksiltä, että ne rohkaistuvat hallituksen päätöksistä ja alkavat kasvaa ja työllistää. Ja kyllähän yrityksissä henki onkin usein se, että jos vähänkin on jotakin positiivista kerrottavaa, se kerrotaan. Yritykset pyrkivät olemaan esillä asioilla, jotka ilmentävät kasvua ja menestystä. Nyt juuri kun muuten tulee paljon irtisanomisuutisia, pienetkin menestysuutiset tekevät suuren ja positiivisen vaikutuksen. Antavat positiivisen signaalin sidosryhmille. Aivan erityisen vahva positiivinen signaali lähtee, jos yritys vastoin yleistä suuntausta palkkaa lisää työntekijöitä. Jo se, että yritys palkkaa vapaaehtoisesti lähtevien tilalle uutta porukkaa, on merkki siitä että yritys pärjää.

Siis erityisesti uusien työntekijöiden palkkaaminen näinä aikoina vaikka vain entisten tilalle on positiivinen signaali. Se on jo siinä mielessä poikkeuksellista, että enimmäkseen yritykset hakevat menestystä mieluummin muilla tavoilla kuin palkkaamalla työntekijöitä. Ne mieluummin tehostavat toimintaansa, järkeistävät, automatisoivat, muuttavat itsepalveluun, vaativat nykyisiltä työntekijöiltä paljon enemmän ainakin joillakin aloilla. Eli jos yritys kuitenkin on päättänyt palkata uusia työntekijöitä, se on luultavasti laskenut että se saa uusista työntekijöistä kannattavaa tuottavuutta irti. Toisin sanoen se ei palkkaa työntekijöitä esimerkiksi siitä syystä, että nyt vaan on niin paljon kaikenlaista hommaa kerääntynyt organisaatioon vuosien varrella että ei näistä selvitä nykyisellä porukalla. Sillä meiningillä ei varmaankaan pitkälle pärjätä.

Vielä kerran, jos kaikesta huolimatta yritys palkkaa uusia työntekijöitä, se on varmaan vahva positiivinen signaali siitä, että yrityksellä on tarjottavana hyvin tuottavaa työtä näille uusille työntekijöille. Markkinoilta tulee rahaa enemmän, kuin työntekijä aiheuttaa kustannuksia yritykselle.

Myös hallitus luultavasti toivoo, että löytyy yrityksiä jotka palkkaavat uusia työntekijöitä merkkinä yksinkertaisesti siitä että näille on tuottavaa tekemistä yrityksessä. Yritykset, jotka pystyvät palkkaamaan uutta väkeä, varmaan sitten myös tiedottavat siitä suureen ääneen julkisuuteen. Onhan se positiivinen signaali markkinoille. Viimeisimmistä uutisista päätellen myös hallitus itse on ryhtynyt toimimaan niin kuin opettaa ja odottaa yrityksiltä. Ei tosin loppuun asti mutta alku on lupaava ja antaa jo pienen positiivisen signaalin. Tai oikeastaan isonkin positiivisen signaalin, sillä onhan hallituksen toimilla suuri hyvän esimerkin vaikutus. Ja lisäksi se antaa sen yleisen positiivisen signaalin, että uskokaa nyt jo tulevaisuuteen rohkeasti sillä mekin (hallitus) uskomme.

Kaikkihan jo tietävät, että hallitus on palkannut uusia avustajia ministereille. Tosin vastoin viime vuosien kehitystä kyse on vain melkein poislähtevien korvaamisesta, kun suuntaus on ollut että ministereiden avustajakunta on kasvanut voimakkaasti. Näin ollen hallitukset ovat kyllä näyttäneet hyvää esimerkkiä jo pitkään, mutta ovat olleet liian vaatimattomia tiedottamisen suhteen. Ne eivät siis ole tehneet numeroa siitä, että niillä on mennyt koko ajan paljon paremmin kuin esimerkiksi yrityksillä. Mielestäni niiden olisi pitänyt viestittää julkisuuteen kovaan ääneen kaikki, mikä osottaa miten hyvin hallituksilla on mennyt. Ne ovat pystyneet työllistämään ja laajentamaan toimintaansa voimakkaasti hankalina aikoina. Mutta nyt on luultavasti niin hankalat ajat, että pelkästään poislähtevien melkein korvaaminen uusilla työntekijöillä on jo jopa pääkirjoitusten aihe.

On todella hyvä, että lopultakin hallitus on ilmeisesti ymmärtänyt että myös sen pitää nykymaailmassa lähettää itsestään koko ajan positiivista signaalia niin paljon kuin mahdollista. Pienetkin merkit uskosta tulevaisuuteen ja varsinkin merkit toiminnan jatkuvasta laajenemisesta pitää viestittää kaikelle kansalle. Kun tiedetään, miten vaikeaa jopa dynaamisille yrityksille on uusien työntekijöiden rekrytointi, tuottavuusvaatimukset ja kaikki huomioiden, niin sitä upeammalta näyttää hallituksen menestys.

Hallitushan korostaa vajeiden umpeen kuromista, ja se sanoo tekevänsä ja tehneensä siihen tarvittavia päätöksiä. Muutenkin mietitään sitä, mistä valtio saisi suuria rahasummia jopa nopeasti. Puhutaan yritysomistustenmyynneistä muun muassa. Kun tällaisia tehdään ja puhutaan, on itsestään selvää että nämä toimet koskevat myös esimerkiksi julkista hallintoa ja vaikkapa ministereitä avustajineen. Hallitus alaisineen näin ollen varmaankin laskee tarkkaan mitä kuluja ja tuottaja sen toimet aiheuttavat. Hallituksen on siis täytynyt tulla tulokseen, että esimerkiksi avustajien palkkaaminen edistää pitkällä tähtäyksellä kansalaisten elintason nousua. Hallitushan on olemassa Suomessa asuvien ihmisten takia.

Esimerkiksi ministereiden avustajakunnan voimakas kasvu vuosia poikkeaa siitä, mitä ei-julkisissa organisaatioissa on voitu tehdä. Tilanne on omituinen varsinkin siksi, että loppuu ihmiset. Nollasummapelissä rakenne muuttuu kummalliseksi, kun julkisen hallinnon yläpäässä väki vakaasti lisääntyy. No, tämänhän hallitus tietää. Kun siis esimerkiksi avustajakuntaa on jo vuosia lisätty ja nytkin tehtiin ainakin korvaavaa rekrytointia, niin tämän hallitus tekee luonnollisestikin sillä perusteella että rekrytoinnit ovat tuottavia suomalaisten kannalta. En usko, että hallitus palkkaa avustajia sen takia että se ei selviä tehtävämäärästään. Sellainen peruste ei ole hyvä. Nykytilanteessa se olisi entistäkin ihmeellisempi peruste.

Nyt hallituksen kannattaisi pitää kovaa ääntä dynaamisuudestaan ja kyvystään rekrytoida väkeä tuottavasti. Siinä olisi hallituksen esimerkillinen voima ja positiivinen signaali yrityksille ja ihmisille. Myös hallituksen kuva kirkastuisi samalla tavalla, kuin yritysten kuva kirkastuu kun ne kertovat että voivat vaikeanakin aikana rekrytoida uutta väkeä vähintäänkin niiden tilalle jotka lähtevät vapaaehtoisesti pois. Hallitushan voi nyt kehua, että juuri näin se on tehnyt ja kannattavasti suomalaisten kannalta. Pitää antaa positiivinen signaali, kun kerrankin on aihetta.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti