keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Työllisyys, toimivat työmarkkinat – työmarkkinajärjestöt hoitakoot itse ne

Hallitus on vastuussa työllisyydestä, huudetaan. Varmaankin hallitus pystyy tekemään päätöksiä, joilla on huono vaikutus työllisyyteen, mutta vaikeaa sen on työpaikkoja luoda. Eivätkä myöskään puolueet pysty luomaan työpaikkoja, vaikka kuinka puhuisivat vaaliohjelmissaan työstä ja työllisyydestä.

Luin Uuden Suomen jutun Annika Lapintien blogikirjoituksesta ja luin kyllä myös kirjoituksen, joka liittyy työllisyyteen. Työllisyydestähän on jätetty välikysymys. Uuden Suomen jutun (siis jutun ei blogin) ensimmäisessä kommentissa huomautetaan heti aluksi etujärjestöjen vastuusta. Tosiaan, niinhän se on.

Nyt vasta itsekin oivalsin sen, minkä pitäisi olla itsestään selvää, että työmarkkinajärjestöillähän se vastuu on ensisijaisesti ja mielestäni lähes täysin. Nehän juuri tekevät työmarkkinoita koskevia päätöksiä, kuten nimitys ”työmarkkinajärjestö” kertoo. Työmarkkinajärjestöt ovat halunneet ja saaneet pääasiallisen vallan työmarkkina-asioissa. Ja yrityksissä puolestaan "luodaan" työ ja harjoitetaan tuotekehitystä ja tutkimusta. Tätä tuotekehitystä ja tutkimustahan ollaan aina vaatimassa valtiolta, ja rahaa siihen mielin määrin. Valtonko pitäisi keksiä yrityksille jotakin tutkittavaa ja tuotekehitettävää ulkoapäin ja ”ylhäältä”.

Uuden Suomen juttu tässä.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

1 kommentti:

  1. Nythän sitä toivotetaan jälleen hyvää vappua ja hyvää työnjuhlaa, joten sattuipa ajankohtainen aihe.

    VastaaPoista