sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sdp:n puheenjohtaja kun vaihtui, alkoi niin sanottu keskustelu

Taloussanomat kertoo jutussaan, millaista keskustelua Sdp:n puheenjohtajan vaihtuminen on herättänyt luottoluokituksesta. Heti aluksi omana kantanani sanon, että tuo Taloussanomien kuvaama keskustelu on vastenmielistä ja epäjohdonmukaista.

Esimerkiksi Taloussanomien siteeraamat twiitit tuntuvat minun logiikallani aivan käsittämättömiltä. Se, että mennään välittömästi puheenjohtajavalinnan jälkeen ilmeisesti ammattipiireissä julkisesti lausumaan valinnan oletetuista negatiivisista vaikutuksista luottoluokitukseen, on kummallista. Kaiken lisäksi vielä väitetään, että tällainen keskustelu on juuri se hyvä asia, jonka tuo puheenjohtajavalinta on saanut aikaan. Väite on mielestäni tekopyhä. Tosin tarkkaan ottaen en ole varma, onko väite lehden vai keskustelijoiden oma. Mutta joka tapauksessa kun henkilöt, joiden sanoilla on suurta painoa, julkisesti varoittelevat maan maineesta vaikkapa nyt puheenjohtajavalinnan jälkeen, niin en minä tiedä mitä erityisen positiivista siinä on. Keskustella pitää, jos on keskusteltavaa, mutta mielestäni se pitää tehdä eri tavalla.

Uskon todella sen mitä Taloussanomat toteaa Suomen talouspolitiikasta, ja tämän olettaisin koskevan erityisesti hallituksia:
Suomalaisen talouspolitiikan keskeinen motiivi on vuosien ajan ollut nimenomaan luottoluokittajien miellyttäminen.
Yllä olevan meikäläinen painokkaasti uskoo. Kuinka ihmeessä sitten voidaan käydä äänekästä keskustelua esimerkiksi jonkin puolueen puheenjohtajavalinnasta, että kyseinen valinta heiluttaisi maan asemaa. Mitä tuollainen lausahtelu auttaa? Parantaako se muka tilannetta? Mitä ihmettä hyödyttää tässä vaiheessa tai milloinkaan julistaa omia epäilyksiään luottoluokituksesta? Tämäntyyppisen äänekkään ”keskustelun” logiikka ei avaudu minulle. Mediassa julistelun sijaan asiat pitää keskustella keskenään niiden, joille asia kuuluu. Toivottavasti kukaan hallituksen jäsen ei sentään lähtisi käymään tällaista julkista ”keskustelua”, että nyt on maan maine vaarassa kun valittiin noin ja noin. Tarkoitan koko ajan ”keskustelijoilla” niitä, joiden sanoilla on painoa. Ei siis mitään sellaista, että meikäläisen tapainen bloggaaja inisee jotakin. Ja minä kai nyt sentään toimin suhteellisen maltillisesti.

Tämä ei ole mikään Sdp:n puolustus tietenkään, nyt vain sattuu olemaan Sdp:n valinta taivastelun kohteena. Minulla ei ole tarvetta minkään puolueen puolustelemiseen. On ihan sama, mikä on se kimmoke noille julkisille jutusteluille siitä miten Suomen taloudellisen maineen nyt käy. Ydin asiassa on vain se, että tuo niin sanottu keskustelu on aivan uskomatonta. Asiat pitää hoitaa muulla tavalla, jos on jotakin hoidettavaa.

Voihan tällainen luottoluokituskeskustelu olla myös osa puoluepoliittista taistelua, siis voi olla. En sanonut, että on, koska en tiedä, eikä se ole kovin olennaista. Mutta jos se on lähinnä puoluepoliittista taistelua, niin sitä ilkeämpää se on, jos kerran on olevinaan kyse vakavasta asiasta.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti