lauantai 10. maaliskuuta 2012

Asunto-ongelma – puute luksusvuokra-asunnoista Helsingin keskustassa

Suomessa on monenlaisia asunto-ongelmia, ja erityisenä ongelmana on joko pula tarvetta vastaavista vuokra-asunnoista tai vuokrien korkeus. Nyt käsiteltävässä asunto-ongelmassa on kyse edellisestä eli vuokra-asuntopulasta siten, että on puute nimenomaan tarvetta vastaavista vuokra-asunnoista. Lisäksi tässä tapauksessa kyse on vieläpä aivan erityisestä ongelmasta.

Taloussanomat nimittäin kertoo, että kysyntää olisi (taaskin ilmeisesti Helsingin) ydinkeskustan asunnoista, joiden vuokra saisi olla jopa 10 000 euroa kuukaudessa. Viisi tuhatta ei olisi vuokra eikä mikään. Hinta ei kuulemma ratkaise, varsinkaan kun vuokralainen ei yleensä maksa vuokraansa itse.

Nämä vuokralaiset ovat yritysten johtoa, yrittäjiä, diplomaattikuntaa ja EU-virkamiehiä. Missä EU… Mielenkiintoinen toteamus Taloussanomien jutussa on, että esimerkiksi Euroopan kemikaaliviraston sijainti Helsingissä on lisännyt tällaisten asuntojen tarvetta. Tässä tapauksessa ilmeisesti siis kemikaalivirasto maksaa vuokran eli loppujen lopuksi sitä maksavat esimerkiksi suomalaiset. ”Sinä maksat”, kuten eräällä poliitikolla on tapana sanoa.

Toisaalta ei ole suurta merkitystä sillä, maksaako vuokran kemikaalivirasto vai sen työntekijä, sillä rahan alkuperä on sama. Olennaista on, että kyseessä on suuri rahamäärä arkijärjellä ajateltuna.

Tällaiset huippuedut ja huippuvuokrat merkitsevät myös sitä, että markkinat eivät toimi tai ainakin lakkaavat pian toimimasta. Jos esimerkiksi yrityksillä tai julkisen sektorin organisaatioilla on vara kustantaa kalliita luksusasuntoja, ne eivät ilmeisesti joudu kilpailemaan markkinoilla aidosti kansalaisten eduksi. Jos meillä lisäksi on yhä enemmän ylikalliita asuntoja, asuntomarkkinat käyvät todella hankaliksi tavallisille ihmisille. Hintataso nousee, kun joillakin on vara maksaa vaikka mitä, ja siihen suuntaanhan on koko ajan menty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti