sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Velkaongelma – eikö laina käy kaupaksi?

Ilmeisesti Euroopankaan ongelma ei ole ylivelkaantuminen vaan päinvastoin se, että velkaa ei oteta riittävästi. Laina ei siis käy kaupaksi, jolloin lainamarkkinoilla lainan hinta eli korko laskee. Viime aikoina tuo hinta on jälleen laskenut reippaasti, vaikka jo oletettiin sen lähtevän pitkään nousuun.

Lainojen huono kysyntä vaivaa myös ja erityisesti suomalaisia pankkeja, joiden asuntolainakorot ovat olleet vuosia hyvin alhaiset. Suomalaiset eivät siis ota riittävästi asuntolainaa. Milloinkahan ne alkavat ottaa riittävästi? Mitä silloin tapahtuu asuntojen hinnoille?

Jos suomalaiset ottavat asuntolainaa nihkeästi, miksi sitten asuntojen hinnat pääsivät nousemaan huippuunsa ja ovat edelleen suhteellisen korkealla? Ei asuntojen hintoja ainakaan se ole nostanut, että markkinoilla olisi hirveästi lainarahaa. Lainarahaahan ei ole otettu, ja siksi lainaa kaupataan alennuksella.

Sitten voisi miettiä myös sitä, onko esimerkiksi Suomen pankkisektorilla käynnissä jonkinlainen isänmaallinen projekti, jolla se haluaa aktivoida rakentamista pitämällä korot alhaisina. Hiljaistahan se toiminta on ollutkin erityisesti remonttipuolella. Meillähän tunnetusti remonttifirmoilla menee huonosti, ja ne ovat jonossa valmiina tekemään halpoja putkiremontteja. Kun taloyhtiö tekee tilauksen, kohta jo on remonttifirma täydessä vauhdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti