torstai 15. maaliskuuta 2012

Syötäväksi kelpaava kirja - veronkiertoako?

Kiitos Hesarille siitä, että paljastelee hallituksen aikeita. Juuri sellaisesta mediasta on jotakin hyötyä. Kyse on tällä kertaa hallituksen suunnitelmista korottaa elintarvikkeiden alv-prosenttia 13:sta 17:ään. Hallitus tietysti itse väittää saaneensa tästä aikeestaan tiedon vasta Hesarin artikkelista, mutta minä en sitä usko, vaan uskon Hesariin.

Hesarin oma virallinen kanta alv-korotukseen on oletettavasti myönteinen, mutta siitä huolimatta lehti tekee hyvän palveluksen tuodessaan julki tällaiset korotuskaavailut.

Kiitos muuten myös Keskustalle, että aikanaan hallituksessa ollessaan ajoi elintarvikkeiden alv-alennusta. Demareita asia ei voisi vähempää kiinnostaa, ja Kokoomuksen kantahan tiedetään aina. Se haluaa lisää arvonlisäveroa ja mahdollisimman vähän tuloveroa. Kokoomuksen logiikalla kun kuluttaja voi aina itse valita ostokäyttäytymisellään, miten paljon maksaa välillisiä veroja. Mutta valitettavasti kokoomuksen arvonlisäverotuksen valtiontaloudelliset haaveet eivät voisi toteutua, jos oikea elämä menisi noin.

Jatkuvassa arvonlisäveron korotushimossa on kyse jonkinlaisesta ideologioiden sekamelskasta, jossa halutaan rangaista kansalaisia synnistä jonka toivotaan kuitenkin jatkuvan. Näin saadaan yhdistettyä eriväriset aatteet vihreydestä alkaen.

Kaupan etujärjestö on ainoa taho, jonka alv-näkemykset sopivat yhteen pienituloisen kuluttajan edun kanssa. Tämä siitä huolimatta, että kaupalle on samantekevää kuinka paljon kuluttaja maksaa valtiolle arvonlisäveroa. Sehän on kuluttajan ja valtion välinen asia. Elintarvikkeiden menekkihän ei vähene veronkorotuksen johdosta, mikäli hallituksen ajatuskulkuun on luottamista. Alv-korotuksen valtiontaloudellinen hyötyhän voi perustua vain siihen, että kuluttajat ostavat yhtä paljon kuin ennenkin.

Kuitenkin Taloussanomien mukaan kaupan järjestö on huolissaan tulevista elintarvikehintojen korotuksista. Sen mukaan korotukset ovat yli 10 prosenttia, kun olemassa oleviin korotuspaineisiin lisätään mahdollinen alv-korotus. Voisikos hallitus siis vaihteeksi kuunnella vaikkapa kaupan ääntä. Onhan kaupalla sentään vielä jonkinlainen kosketuspinta kuluttajiin.

Jos käykin niin, että kulutus vähenee alv-korotuksen johdosta, sekä elintarvikesektori että valtio kärsivät. Elintarvikesektorin tulot vähenevät ja alan työllisyys heikkenee, jolloin myös valtion tuloverotuotto vähenee.

Härkäpäisesti kuitenkin hallituksessa laskelmoitaneen, että alv-korotuksesta tulee 500 miljoonaa lisää verotuloja. Toivottavasti kaupan lisäksi myös jokin muu taho puoltaisi verotuksen oikeudenmukaisuutta. Mikähän taho se olisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti