tiistai 13. marraskuuta 2012

Hallitus ja kotiäidit

Helsingin Sanomat uutisoi, että pääministeri Katainen on saanut Ruotsin opintomatkalla idean pienten lasten äitien runsaammasta työelämään osallistumisesta. Ruotsissa nimittäin pienten lasten äitien työnteko on yleisempää kuin Suomessa. Taustalla on se, että Ruotsissa hyödynnetään enemmän osa-aikaisia työsuhteita kuin Suomessa, ja myös se, että sikäläinen työelämä joustaa paremmin perheen suhteen.

Katainen sanoo perustelukseen ajatukselleen sen, että esimerkiksi nuorten naisten nopeampi paluu työelämään parantaa naisten työmarkkina-asemaa. Perustelu on hyvä ainakin periaatteessa. Tosin pääministerin ideaa on kommentoitu aiheellisesti muun muassa niin, että Suomessa on työmarkkinatilanne tällä hetkellä vähän niin ja näin, että tiedoksi vain. Tosin ei kokoomus tässä asiassa yksin ole, sillä myös keskusta on jälleen keksinyt että pitäisi lisätä "työn tarjontaa". Tuohan on kapulakielta, josta minä en ymmärrä mitään (verkkoapilasta luin), mutta heitän arvauksen että hiukan samasta siinä on kyse kuin kokoomuksellakin. Eikun siis pääministerin kannanotossa on kyse loppujen lopuksi samasta kuin keskustan "työn tarjonnassa".

Mutta sitten se asia, josta varmasti nousee äläkkä sekä keskustelu- ja blogipalstoilla että kokoomuksessa itsessään. Nimittäin pääministerin mukaan on tarvetta käydä läpi perhetukia, jotta tuo pienten lasten äitien työmarkkinaosallisuus lisääntyisi. Tämä on vaarallinen mutta tietysti tahallinen lausunto Kataiselta näinä aikoina, kun provosointi on muotia. Tästä nousee meteli. Monella voi herätä kielteisiä mielleyhtymiä siitä, mitä pääministeri mahtaa tarkoittaa etuuksien läpikäynnillä.

Jo näytelmän alkuvaiheessa tulee käymään niin, että kokoomuksen nyt vuorostaan nuorisojärjestölle esitetään tiukka kysymys: ”Onko kokoomuksen aikuissiiven esittämä kanta myös nuorisojärjestön kanta?” Luulen, että tässä tilanteessa nuorisojärjestö irtisanoutuu kokoomuksen puheenjohtajan lausunnosta, tai sitten ei irtisanoudu.

Pitemmälle en ennusta, vaan toivon tosissani, että hallitus yrittäisi pitää itsensä koossa ja viedä esimerkiksi kuntauudistuksen ja Euroopan ja Suomen talouskriisit kunnialla loppuun. Etenkin kun näyttää siltä, että suurin oppositio on hallituksen sisällä ja puolueet (demarit kokoomusta) tökkivät toisiaan. Tässä tilanteessa kotiäitiulostulot vain häiritsevät turhaan isompia asioita. Ja jos kotiäitiasioihin on pakko puuttua, ajankohdan valintaan voisi kiinnittää huomiota. Uusia avauksia voidaan tuoda sitten, kun hallituksella on hiljaisempaa ja kun muutenkin on nousukausi (työllä kysyntää).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti