tiistai 27. marraskuuta 2012

Uutisankoille haittavero – kui?

Olisikohan taas aika laajentaa veropohjaa. Mediasta löytyisi vielä kiristettävää poislukien blogit. Kokeillaan vaikka seuraavaa: Vuosittain jälkikäteen ikään kuin tilinpäätöksen omaisesti jokin pätevä raati arvioi merkittävien mediatalojen uutisankkatuotannon laajuuden menneeltä vuodelta. Tämän perusteella kullekin mediatalolle sitten määrätään haittavero tai sakko (miten vain) siltä vuodelta. Haittavero maksetaan valtiolle.

Valitettavasti tässä saattaa aluksi käydä niin, että median maksulliset käyttäjät maksavat lystin, jos mediatalot pyrkivät lisäämään haittaveron hintoihinsa. Mutta lopulta tiukka kilpailu alalla takaa, että mediamaksut ja tilausmaksut pysyvät ”kohtuudessa”. Lisäksi ennen pitkää käy niin, että median kulutus suuntautuu mahdollisimman uutisankkavapaisiin julkaisuihin. Ei myöskään ole vaaraa, että jonkin mediatoimijan poistuminen markkinoilta aiheuttaisi kilpailun puutteen tai tyhjiön, sillä aivan varmasti tilalle syntyy uusia kilpailijoita nopeasti. Ja onhan lopulta positiivisena tarkoituksena se, että mediatalot kehittyvät mahdollisimman uutisankkavapaiksi. Tarkoituksena ei siis ole ensisijaisesti jonkin mediatalon toimintaedellytysten heikentäminen.

Haittaveron mahdollisesti aiheuttamaa kustannuspainetta voidaan toki vähentää siten, että haittavero lasketaan tietyn vuotuisen uutisankkatuotannon ylittävältä osalta. Tämä olisi myös oikeudenmukaista ja kannustavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti