lauantai 10. marraskuuta 2012

Koulutusvapaa, toimintapäivä ja muu kantapään kautta oppiminen

Kävin jälleen Demokraatti-lehden nettiversiossa, kun siellä on aina niin värikkäitä kannanottoja ja virkeitä juttuja. Nytkään ei ollut turha käynti. Silmiini osui pääkirjoitus ”koulutuspäivistä”. http://www.demari.fi/politiikka/paakirjoitukset/8620-koulutuspaivat-koettelevat-liittojen-karsivallisyytta


Aihe näyttää pysyvän kuumana, ja vuoden loppua kohden tunteet vain kuumenevat.

En tällä kertaa itse vatvo aihetta sen kummemmin, vaan otan tuosta tämänkertaisesta löydöstäni esille herkkupalan jota oikein tyrkytetään tarjottimella. Pääkirjoituksessa nimittäin muun muassa todetaan, että SAK:n liitoissa tuumataan koulutuspäiväkysymyksestä seuraavaan tapaan:

Jos ei tule koulutuspäiviä, tulee toimintapäiviä.
Jospa tuo Demokraatin pääkirjoituksessa esitetty sitaatti enteilisi sitä, että lopultakin tekemällä oppimisen idea siirtyisi juhlapuheista työmarkkinapöytiin. ”Oppimista toiminnan kautta”, voisi joku sanoa.

Loppukevennyksenä tunnustan, että Demokraatin pääkirjoitus meinasi johtaa minut harhaan. Nyt vasta tajusin, että siinähän käytetään ilmaisua koulutuspäivät. Aloin ihmetellä, että hetkinen, mikä sana tämä on. Sitten havaitsin, että sitä on alettu käyttää yhä yleisemmin erityisesti ammattiliittojen kommenteissa. Tosin kyllä muuallakin. Hei nyt, ei mitkään koulutuspäivät vaan koulutusvapaa. Kun kerran on keksitty täsmällinen työmarkkinasana koulutusvapaa, olisi mukava käyttää sitä eikä kulunutta markkinointihenkistä puuroilmaisua koulutuspäivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti