Luin Vattin tiedotetta (2.10.2012) otsikolla Kansainväliset taloustutkijat Suomen kuntauudistuksesta: paikallishallinnon uudistaminen on välttämätöntä.
Tiedotteen lopussa tuodaan esille kiinnostava havainto, joka koskee äänestyskäyttäytymistä kuntaliitosten jälkeen. Sen mukaan liitetyn kunnan asukkaat pyrkivät keskittämään kunnallisvaaleissa äänensä oman alueensa ehdokkaille. Tutkijoiden mukaan näin halutaan turvata oman alueen palvelut.
Yllä todettu sopinee hyvin kaupunginosaan, jossa itse asun. Alue on ollut tosin jo 20 vuotta osa Jyväskylää, mutta edelleen äänet keskittyvät aika selvästi. Yllättävänkin selvästi siihen nähden, että ollaan kuitenkin osa tämänkin kokoista kaupunkia. Tutkimusten mukaan äänten paikallinen keskittäminen on sitä voimakkaampaa, mitä kauempana liitetty alue on keskuksesta. Myös tämä saattaa osaltaan selittää omankin alueeni äänten keskittymistä.
Itsekin painotin äänestämisessäni paikallista etua niin paljon, että tingin ronskisti puoluemieltymyksistäni (Tosin en ole mieltynyt mihinkään puolueeseen muutenkaan). Näin siitä huolimatta, että olen asunut alueella vain puolitoista vuotta. Äänen keskittämisen pitkälle viemisessä olenkin sitten poikkeus, sillä tutkijoiden mukaan ihmiset ovat valmiita keskittämään äänet paikallisesti vain oman puolueensa rajoissa. Minusta kyllä tuntuu, että tässä suhteessa on eroja alueiden välillä. Joillakin alueilla ehkä ollaan valmiimpia äänestämään juuri oman alueen ehdokasta vaikka sitten ideologiarajat ylittäen.
Ehkä myös tuossa palveluiden säilyttämis-kysymyksessä olen poikkeus siinä mielessä, että minulle olennaisinta on kaupunginosani eli S:n yleinen vilkastuminen, ei vain esimerkiksi terveysaseman pysyminen alueella. Kunhan olisi vilkkaampaa, pysyisi paremmin myös terveysasema.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti