keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Jaa että ulkomaiden mielestä Suomi onkin kova

Ulkomaisessa mediassa Suomesta välittyy kuulemma kovanaaman maine. Suomea pidetään euroalueen selviytyjämaana mutta samalla jopa epäsolidaarisena ja itsekkäänä. Epäsolidaarisena Suomea pidetään erityisesti euroalueen velkaongelmamaissa, jotka sitä solidaarisuutta kauheasti toivoisivat tietystikin.

Mutta taitaa maine perustua tietämättömyyteen, sillä Suomesta elää sitkeästi kaikenlaisia villejä käsityksiä, joiden mukaan Suomi esimerkiksi on vaatimassa milloin miltäkin velkakriisimaalta suuria kansallisomaisuuksia itselleen tuen vastineeksi. Niinpä ei ole ihme, että ulkomailla käsitys Suomesta tuntuu poikkeavan selvästi siitä keskustelusta, mitä täällä omassa keskuudessa käydään esimerkiksi Suomen europolitiikasta. En tarkoita median edustajien kannanottoja enkä varsinkaan pääkirjoituksia vaan lähinnä aktiivisen yleisön mielipiteitä. Jälkimmäisessä joukossa Suomelta halutaan pikemminkin myöntyväisyyden lopettamista ja tiukkuuden lisäämistä.

Kovan maineen yksi ”luonnollinen” selitys on varmaan juuri se, että velkakriisimaiden kannalta tuntuukin kovalta, että vaaditaan muun muassa yhteisten sääntöjen noudattamista. Lisäksi voisi huvikseen heittää yhdeksi syyksi salaliiton. Ovat varmaankin jotkut porukalla päättäneet olla mieliksi suomalaisille ja siksi ”kehuvat” meitä kovanaamoiksi. Jospa suomalaiset itsekin sitten toteaisivat hallitukseensa tyytyväisinä, että jaa että me ollaan sittenkin kovia, me kun luultiin että me ollaan liian pehmeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti