sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Parempi edes ”Täyttä puppua” kuin ei mitään

Politiikassa keskustelu on piristynyt.

Erityisesti Keskustan Sirkku-Liisa Anttila on lausunnoillaan vapauttanut keskustelun aivan uudelle tasolle. Ensinnäkin Suomenmaassa (18.3.) Anttila sanoo suorat sanat siitä, miten Kokoomus ja Katainen pyrkivät murentamaan Keskustan asemaa ja vahvistamaan Kokoomuksen asemaa kunnissa. Anttilan mukaan kuntauudistus ja keskittäminen (kuten Anttila Kokoomuksen kuntauudistuslinjaa kutsuu) ovat näitä Kokoomuksen ja Kataisen keinoja. Anttila toteaa, että Katainen itse on tuonut Kokoomuksen piirissä esille tämän pyrkimyksensä murentaa Keskustan valtaa. Suomenmaan juttu Anttilan näkemyksistä.

Tuollaista puhetta nimenomaan poliitikoilta toivoisi enemmän. Se, että tavallinen kansalainen sanoo sitä tai tätä, leimataan vielä enemmän ”pupuksi” kuin politiikassa mukana olevien puheet, joten tavallisen kansalaisen sanomisilla ei paljon keskustelun tasoa muuteta. Sen sijaan kun kokenut poliitikko laukoo kunnolla ja tuo esille erinäisiä motiiveja, siitä myös tavallinen kansalainen saa käsityksen mitä politiikassa todella tapahtuu ja miksi.

Omalta osaltaan keskustelutapaan toi väriä SAK:n Matti Tukiainen. Hänhän väittää Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan, että hallituksesta vuodettiin EK:lle ennen aikojaan eli ennen kehysriihtä tuleva yhteisöveropäätös. Tällä tavalla työnantajapuoli sai Tukiaisen mukaan hyvät neuvotteluasemat työntekijäpuolta vastaan. Tukiaisen mielestä vuoto aiheutti sen, että EK:n neuvotteluhalut vähenivät yllättäin (Puheenvuoro).

Tuokin väite on sellainen, että sen painoarvolle on eduksi että sen esittää työmarkkinavaikuttaja eikä vain kuka tahansa kansalainen. Tässä kuten Anttilankin väitteissä mennään asioissa syvemmälle ja taustoihin, siihen mitä todella tapahtuu ja miksi ja kenen toimesta. Keskustelu on siis muuttunut rehevämmäksi hymistelyn ja ainaisen konsensushöpinän sijaan.

Tukiaisen väitteisiin vuorostaan Katainen vastaa, että ”Täyttä puppua” (Iltalehti). Näin saattaa aivan hyvin ollakin meikäläisen sivusta seuraavan ja asiasta täysin tietämättömän näkökulmasta, mutta voi se olla toisinkin päin. Jos kuitenkin Tukiaisen väite todella osoittautuisikin todeksi, niin siinä tapauksessa Kataisen ”Täyttä puppua”-vastaus tuntuisi ”mielenkiintoiselta”. Joka tapauksessa jompikumpi, joko Tukiaisen ”varma” väite tai Kataisen suorasukainen vähintään yhtä varmanoloinen väite ”Täyttä puppua”, joutuu noloon valoon, jos asiasta jotakin selviää.

Joka tapauksessa myös vuotoväittely on toivottavasti osa reippaampaa keskustelutapaa. Kun esitetään suoria väitteitä, niihin ei oikein voi olla ”vastapuoli” vastaamatta vaikka sitten huonomminkin. On hyvä, että Katainen kommentoi edes sanomalla että ”Täyttä puppua”. Ehkä osaltaan eurokaaos saa aikaan näitä ”täyttä puppua”-lausuntoja.

Sirkka-Liisa Anttila sitten heti kommentoikin Kataisen ”Täyttä puppua”-vastausta. Anttila puhuu ylimielisyydestä ja vallan nousemisesta päähän (Ilta-Sanomat).
Tämä jatkaa Anttilan suoraa keskustelulinjaa. Juuri hän näyttää pitävän yllä keskustelun tasoa, ja hän myös reagoi nopeasti erityisesti hallituksen, Kokoomuksen ja Kataisen tekemisiin ja sanomisiin.

Jatkakaa reipasta keskustelua. Ei vähennä yhtään ”vastuullisuutta”, että sanotaan reippaasti ja raikkaasti. Kyllä pitää kyetä ottamaan vastaan suoraa puhetta ja vastaamaan siihen.

Jotta ei tule väärää käsitystä, kuntauudistusta kannatan vahvasti. Toivottavasti Sdp on kuntaministerin linjalla siinä, mutta onkohan.

Tosin ymmärsin alun perin soten väärin. Ymmärsin niin, että sote olisi pikemminkin poikkeus kuin sääntö, mutta nythän siitä on tulossa vallitseva sääntö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti