maanantai 17. joulukuuta 2012

Finanssialan Keskusliitto esittää markkinakatsauksessaan asuntotarjonnan lisäämistä, hyvä!

Kylläpäs lainakatosta tuli painajainen pankeille ja Finanssialan Keskusliitolle. Finanssimarkkinakatsauksessaan Finanssialan Keskusliitto muun asiasisällön ohella tuo esille jälleen kritiikkinsä lainakattoa kohtaan. Edelleen ties monennenko kerran nähdään lainakaton riskinä muun muassa se, että moni hyvän takaisinmaksukyvyn omaava saattaisi jäädä ilman asuntolainaa. Kertokaapa pankit ja Finanssialan Keskusliitto, mikä on se konkreettinen asiakkuusesimerkki, jossa hyvän takaisinmaksukyvyn omaavalla ei ole mahdollisuutta saada kokoon riittävää säästöosuutta asuntolainaansa varten.

Kuvitellaan tilanne. Pankkiin tulee nuori henkilö neuvottelemaan asuntolainasta. Kun siis on kyse hyvän lainanmaksukyvyn omaavasta henkilöstä, tällä henkilöllä mitä ilmeisimmin pankin mielestä on loistava ja varma tulevaisuus edessään. Jos pankki arvioi lainanhakijan taloudellisen tulevaisuuden varmaksi ja hyväksi, tuo lupaava tulevaisuus varmaankin on konkreettisesti tässä ja nyt alkamassa eikä kyse ole vain jostakin mahdollisesta visiosta joskus. Kyseessä täytyy olla henkilön, jolla on esimerkiksi erittäin hyvä ammattiura alkamassa tai jo alkanut. Tällaisella henkilöllä ei ole mitään ongelmia asua vuokralla missä tahansa ja samalla säästää omaa säästöosuuttaan asuntolainaa varten. Lisäksi vuokralla asuminen antaa nuorelle ammatissaan etenevälle henkilölle mahdollisuuden helpommin muuttaa hyvien töiden perässä. Näin ollen bonuksena tuli ratkaistua myös joustavan liikkuvuuden ongelma. Lainakattoahan vastustetaan myös siksi, että se kuulemma jarruttaisi muuttomahdollisuuksia työn perässä.

Sitten pitää antaa plussaa Finanssialan Keskusliiton markkinakatsaukselle. Siinä esitetään, tietystikin lainakaton ja muun sääntelyn sijaan, yllättäen tarjonnan lisäämistä keinona markkinahäiriöiden ja ylivelkaantumisen estämiseksi. No katso, tästähän on puhuttu ja puhuttu. Kyllä tarjontaa olisi pitänyt lisätä jo vuosia sitten. Tontti- ja oikeanlaista asuntotarjontaa olisi pitänyt lisätä. Tästä on puhuttu. Nyt jälleen myös Finanssialan Keskusliitto tuo asian esille. Puheena olevassa katsauksessa mainitaan tähän liittyen myös tarve lisätä kilpailua rakennustarviketarjontaan. Kilpailun lisääntyminen takaisi sen, että rakennustarvikkeiden tarjonta vastaisi aina myös lisääntyvää kysyntää. On oikein hyvä, että Finanssialan Keskusliitto tuo nämä seikat jälleen esille. Keskustelu lainakatosta ja muusta sääntelystä ei olekaan ollut turhaa. Se on pakottanut keksimään jotakin ”uutta”, jotta voitaisiin ehkäistä kuplia ja muita ongelmia.

Finanssialan Keskusliiton finanssimarkkinakatsaus löytyy täältä: http://www.fkl.fi/materiaalipankki/julkaisut/Julkaisut/Finanssimarkkinakatsaus_4_2012.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti