Rupesin katsomaan, mitä puhutaan asuntolainojen lainakatosta tällä hetkellä. Ei tunnuta puhuvan mitään. Keskustelu päättyi marraskuussa, ja sekin keskustelu oli yksipuolista. Ensinnäkin yhteen ääneen todettiin, että lainakattoa on esitetty, ja toiseksi esitys sai tyrmäyksen tai ainakin tyrmäysyrityksen pankeilta ja joiltakin muilta kommentaattoreilta. Enimmäkseen vastustajat, erityisesti pankit, ”ovat huolissaan” siitä, että lainakaton takia asunnon hankinta jäisi monelta myöhempään ajankohtaan tai lopullisesti. Sitten olen nähnyt sellaista kysyntä-tarjontatasapaino-uskovaista perustelua, että lainakaton keinoin ei pitäisi ”häiritä” muuten vallitsevaa kysyntä-tarjontatilaa. Sääntelystä kuulemma seuraisi hyvinvoinnin ja kansantuotteen laskua. Lisäksi näiden kommentaattoreiden mielestä lainamarkkinoiden toimijat osaavat Suomessa toimia niin, että ei synny ylivelkaantumisongelmaa eikä muita häiriöitä. Näinköhän on riittävässä määrin? Entäs kun jälleen tulee suuria ongelmia joillekin? Jotta ei tarvitsisi silloin kinastella siitä, ketä voi syyttää ja ketä ei missään tapauksessa, eikö olisi hyvä puuttua asiaan jo ennakolta?
Itse aina putoan jossakin vaiheessa kärryiltä, kun luen näitä mitä moninaisimpia perusteluita, niin pankkien kuin muidenkin kommentaattoreiden taholta. Yksi suosittu ja tavallaan ymmärrettävä vastustusperuste on tämä, että lainakaton seurauksena vuokralla asuminen lisääntyy omistusasumisen kustannuksella ja samalla siis sijoittajat vievät loputkin asunnot ensiasunnon ostajilta. Mutta sitten tulee pienoinen ristiriita. Kun ei ole omistusasuntokysyntää, hinnat kuulemma laskevat esimerkiksi viisi prosenttia (lopultakinko?). Nyt kysynkin, näillekö laskeville markkinoille ne asuntosijoittajat iloisina ryntäävät? Ehkä ryntäävät, mutta jotakin huvittavaa tässä on. Kunnia tästä ristiriitahavainnosta menköön kuitenkin jollekin kommentoijalle Taloussanomissa (muistaakseni). Itse en ehkä olisi tuota hoksannutkaan.
Ennen kaikkea ihmettelen vain, että jos muun muassa lainakattoa on esittänyt Antti Tanskasen työryhmä, siis Antti Tanskasen, niin miksi kuitenkin asia saa näin kovan vastustuksen pankeilta. Taas on kummallinen juttu.
Kirjoittaja on.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti