torstai 27. joulukuuta 2012

Pikavuorosta paikan varanneet laukut ja reput

Vilkkaina pyhinä pikavuoroliikenteessä on nähtävissä uusi ja kasvava matkustajaryhmä, laukut, kassit, reput ja muut nyssykät. Yllättävä havainto on, että reppujen ja laukkujen isännät ja emännät kohtelevat näitä nyssyköitään huomaavaisemmin kuin lemmikkieläimiä. Repuista, laukuista ja muista nyssyköistä on tullut tavallaan uusia lemmikkejä omistajilleen.

Uudet lemmikit nimittäin on opetettu ”istumaan” omistajansa vieressä linja-autossa. Omistaja-nyssykkä-muodostelmia oli jälleen pikavuoro täynnä, kun matkustin tapaninpäivänä. Lähes jokaisella penkkiparilla istui henkilö nyssykkänsä kanssa vierekkäin.

Aikanaan ensimmäisen kerran kummastelin tällaista totaalista näkyä Pori-Helsinki-välisessä pikavuorossa muutama vuosi sitten. Silloin tuli mieleen jopa sellainen sopimaton ajatus, että olisivatko nämä nyssyköitään vierellään istumaan opettavat matkustajat entisiä tai nykyisiä porilaisia jotka ovat palaamassa töihin ja opiskelemaan Helsinkiin.

Nyt tapaninpäivänä Turun ja Tampereen välillä oli havaittavissa sama ilmiö, linja-auto täynnä ihmisiä runsaine nyssyköineen niin että joka penkkiparissa osa nyssyköistä ”istui” kiltisti omistajansa vieressä. Yhden tällaisen muodostelman kohdalla sitten ääneen arvelin, että tässä on varmaan vapaa paikka. Ehkä harmistuneena tästä penkillä ”istuvan” nyssykän omistaja siirsi vaivalloisesti ja mitään sanomatta nyssykkänsä penkiltä jalkoihinsa. Hiukan siinä kävi mielessä, että ääritapauksessa tuo ihminen oli mahdollisesti ostanut paikkalipun sekä itselleen että nyssykälleen. Silloinhan minä olisin toiminut täysin väärin. Toisaalta henkilö ei maininnut mitään siihen viittaavaa, joten tuskinpa oli ostanut.

Ennustankin, että pikavuoroliikenteessä ja linja-autojen kaukoliikenteessä muutenkin toteutuu ennen pitkää joko A tai B. A on se, että pikavuoroissa otetaan käyttöön pakolliset paikkaliput, ja B on se, että Linja-autoliitto tai muu mahdollinen linja-autoliikenteen yhteiselin toteuttaa valistuskampanjan. Sen avulla muistutettaisiin ihmis- ja nyssykkä-matkustajia istumasäännöistä ”täysissä” linja-autoissa. Käytännön ilmentymänä valistuskampanjasta voisi olla, että linja-auton jokaisen penkin selkänojan takapuolella on kiinnitettynä lappu, jossa kehotetaan ruuhkatilanteissa reppuja, kasseja, laukkuja ja muita nyssyköitä hakeutumaan omistajansa jalkojen juureen tai syliin (tai jonnekin).

Tapaninpäivän tapauksesta muuten tuli mieleen jälleen sopimaton ajatus: olivatko penkillä ”istuvien” laukkujen ja reppujen omistajat kenties Tampereelle joulupaluuta tekeviä entisiä ja nykyisiä turkulaisia.

Meneekö tämä perille vai eikö sittenkään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti