perjantai 1. helmikuuta 2013

Ilta-Sanomat, maidon hinta ja päivän sana - ei tosikoille

Rupesin lukemaan Ilta-Sanomat-nimistä lehteä. Vastaan tuli muun muassa juttu tästä ”iloisen” kuuluisasta maidon hinnan noususta.

Nythän maidon hintaa nostaa sekä Valio että Arla Ingman. Kun kuulin ekan kerran tuosta, että Valio nostaa maidon hintaa, tuli mieleen että nytkö sitten maidon juojat ovat onnessaan kun saatiin hinta nousemaan. Mutta eipä tässä tosiaan kyllin, vaan kuulemma myös Arla Ingman nostaa maidon hintaa Ilta-Sanomat-lehden mukaan.

Tosin vasta kaupan päätöksistä riippuu, paljonko kuluttaja maidosta maksaa. Periaatteessa kuitenkin luulisi, että kun jokin porras nostaa hintaa, hinta pyrkisi nousemaan myös seuraavissa portaissa.

Tämä ei kuitenkaan ollut pääaiheeni, vaan pääaiheeni on aidosti iloinen asia maidon hinnan nousuun verrattuna. Nimittäin Ilta-Sanomat väliotsikoi (tästä Word taas herjaa minua) maidon hintaa koskevassa jutussaan soman virheellisesti. En tarkoita asiavirheellisesti vaan kirjoitusvirheellisesti. Väliotsikon alku kuuluu näin:

Esimerkiksi Siwoissa ja Valintaloissa…

Ilta-Sanomat toki korjaa (eikun Word herjasikin vasta tästä) pikku virheen pian.

Tarkoitukseni ei ole viisastella pikku virheistä tai halkoa hiuksia, vaan huomauttaa että tuossahan Ilta-Sanomat tuli ilmeisesti tahattomasti keksineeksi uudissanan joka jo nyt kuulostaa lähes luontevalta. Aikaa myöten siitä tulisi näin ollen käyttökelpoinen sana, valintala, hiukan samanlainen kuin ravintola. Valintala voisi tarkoittaa vaikkapa juuri valintamyymälää. Mutta voisi se tarkoittaa vaihtoehtoisesti myös jotakin muuta, joka liittyy valintaan ja valinnan tekemiseen.

Tosin sanaa valintamyymälä ei taida käyttää nykyään kukaan ainakaan puheessa, vaan sana on pikemminkin kirjakielinen määritelmä myymälälle jossa tavarat valitaan ja poimitaan itse. Se kuvaa siis vallitsevaa päivittäistavaramyymälätyyppiä. Siitä on sitten myymäläkoon mukaisia nimitysversioita. Niinpä myös sana valintala tässä tarkoituksessa olisi vanhahtava, joten valintala-sanalle pitäisi keksiä muu tarkoitus. Sana on kuitenkin niin hyvä, että sitä ei kannattaisi hylätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti