keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kaupallinen media päättää

Jos ette ole ennen kuulleet tätä viisautta, nyt kuulette, että valtakuntaan mahtuu kerrallaan (kuulemma) vain yksi puheenaihe. Kuitenkin toisin, kuin näin väittävät huomaavat, yleisin puheenaihe ylitse muiden on se, että valtakuntaan mahtuu kerrallaan vain yksi puheenaihe.

Kyllähän tavalliset ihmiset puhuvat yleensä muusta kuin siitä niin sanotusta yhdestä senhetkisestä aiheesta. He puhuvat lisäksi hyvin monesta aiheesta eivätkä ole aiheiden osalta median johdateltavissa. Toisaalta ne, jotka seuraavat paljon mediaa ja jotka ovat medialle tärkeitä, saattavat juuri ollakin näitä kulloinkin yhden aiheen jankkauksesta kiinnostuneita.

Jos yhden puheenaiheen ongelma on, sen synnyttää kaupallinen media ja ehkä Yle. Vakiintuneella medialla on valta, ja päätoimittajat ja vastaavat voisivat päättää myös toisin. Heidänhän vallassaan tämä kohiseminen on. Eivät ne tekstit ja kuvat tule tyhjästä. Tuskin niitä tekisivät edes toimittajat ja muut sisällöntuottajat, elleivät päätoimittajat ja vastaavat käskisi. Nämähän voisivat ohjata porukkaansa niin, että ei jouduttaisi tähän yhden aiheen jauhamisongelmaan.

Kuitenkin on kaikin tavoin helpompaa ja ilmeisesti tuottoisampaa puhua siitä, mistä muutkin merkittävät tahot puhuvat. Näin ollen tilanne pysyy sellaisena, kuin se nyt on.

Parasta onkin olla ärsyyntymättä siitä, että muka valtakunnassa on vain yksi aihe kerrallaan. Eikä sen voivotteleminen muutenkaan riitä oikein enää jutun aiheeksi. Jokainen kirjoittaja voi lähteä itsestään ja kirjoittaa siitä, mistä kirjoittajan mielestä pitäisi. Se on ainoa tapa, jolla voi yrittää parantaa asiaa. Aika pieni tosin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti