maanantai 13. tammikuuta 2014

Kehyskunta ja keskuskaupunki – seudullinen kansanäänestys ja pakkoliitos

Suurten kaupunkiseutujen pakkoliitokset nousivat jälleen kukoistukseen keskustelussa, kun kyseisistä pakkoliitoksista väsättiin nyt laki. Se mahdollistaa pakon käytön niin sanotuista yhdyskuntarakenteellisista syistä ja muista niin sanotuista syistä näillä alueilla.

Kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenteelliset pakkoliitokset ovat onneksi kuitenkin monen mutkan takana. Ensiksi on olemassa selvityshenkilön kuntajakoselvitys. Jos siinä osoitetaan ikään kuin painavat perusteet kuntaliitoksen tarpeelle eikä vapaaehtoista liitosta synny, valtioneuvosto voi panna pystyyn seudullisen kansanäänestyksen liitoksesta. Jos äänestäneiden enemmistö kannattaa liitosta, valtioneuvosto voi harkita kuntien pakottamista liitokseen.


Jos jokin hallitus on mennyt siihen pisteeseen asti, että on järjestänyt seudullisen kansanäänestyksen, se tietysti haluaisi kaikin keinoin saada liitoksen myös toteutumaan. Niinpä se ehkä pohjustaisi äänestyskysymystä hyvin kauniisti. Pohjustuksen, anteeksi siis taustoituksen, jälkeen sitten seuraisi äärimmäisessä tapauksessa seuraavanlainen kysymys: ”Kannatatteko seudullista eheytymistä, alueen elinvoimaisuuden kehittymistä ja palveluiden järjestämisen tehostumista ja siten kuntaliitosta?” Tuohon ei voi muuta vastata kuin, että en aio edelleenkään lopettaa tupakointia kun en pysty.

En ole muuten sitäkään vielä suoraan kuullut, voisiko vaikkapa Muuramen ja Jyväskylän liitosta mahdollisesti koskevassa seudullisessa kansanäänestyksessä olla äänioikeus myös esimerkiksi Toivakan, Petäjäveden, Laukaan ja Uuraisten asukkailla. Tällainen mahdollisen liitosehdotuksen ulkopuolella olevien alueiden äänestysoikeus tuli mieleen sen takia, että tässähän puhutaan koko ajan niin voimakkaasti ”seudusta”. Vai onko olemassa nimenomaan kaksi vaihtoehtoista Jyväskylän seutua, Muurame + Jyväskylä tai Laukaa + Muurame + Jyväskylä?

Jostakin lehdestä luin iloisen toteamuksen, että pakkoliitos on helppo välttää toteuttamalla vapaaehtoinen liitos. Hyvää yötä vaan.

Eräitä puolueita en muuten äänestä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ei pitänyt olla yllätys.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti