perjantai 10. tammikuuta 2014

Uusi laadukas kerrostalo – asunnon edullinen hinta miellytti

Eräänä päivänä Etuovi-sivustolla kiinnitin huomiota eräiden uudisasuntojen poikkeuksellisiin hintoihin. Kyse oli vuoden 2014 ellei jopa 2015 kerrostaloasunnoista. Niiden hinnat näyttivät alemmilta, kuin on totuttu näkemään uusissa asunnoissa. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt ja oikein innostuin, että nytkö ovat markkinat muuttumassa vai mikä joululahja tässä on kyseessä. Asia kiinnosti kovin, vaikka ei ole pienintäkään aikomusta asunnon etsimiseen. Mutta piti tosiaan katsoa, mitä ihmettä näissä kyseisissä uudisasunnoissa on, kun niin ”edullisesti” ovat myynnissä.

Heti esittelytekstissä sitten sanotaankin siihen malliin, että edulliset hinnat ovat mahdollisia tiettyjen alhaisten kustannusten takia. Muun muassa, talo sijaitsee edullisella vuokratontilla. Esitystapa oli tietysti hyvin houkutteleva ja kuvaileva, ei suinkaan noin yksinkertaisen toteava. Moni varmaan innostuukin löytäessään noin edullisen ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon, joka asuntona aivan varmasti on viihtyisä ja laadukas, sitä en epäile lainkaan. Mutta itse suoritin välittömästi paluun edelliselle sivulle, kun luin vuokratontista. Siis vuokratontithan ovat yleisiä, mutta jostakin kumman syystä vanhojen vuokratonttien sopimusajan loppuvuosina nuo tontit eivät aina enää tunnukaan niin houkuttelevilta osakkaiden kannalta. Tonttien vuokriin on odotettavissa usein reippaita nousuja, kun vuokrat ovat jääneet jälkeen kehityksestä, tai sitten yritetään neuvotella omaksi ostamisesta.

Ihmettelen sitä logiikkaa, että kallis asunto ollaan valmiit ostamaan itselle mutta ollaan sitten kuitenkin halukkaita ”tinkimään” tonttikuluista ja tyydytään vuokratonttiin, joka on tietysti alussa hyvin houkutteleva juttu. Ja vielä se, että ollaan valmiita sijoittamaan omaan kalliiseen, vaikkapa omakotitaloon, vuokratontilla, joka on toisen, siis kunnan, omistama. Pidän sitä riskialttiina diilinä. Homma olisi osapuolten kannalta tasapainossa silloin, jos talot olisivat pois siirrettävissä.

Mutta eihän se mahdotonta ole, että olisinkin väärässä tuossa asiassa. En ainakaan takaa, että en olisi väärässä.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti