lauantai 29. maaliskuuta 2014

Earth Hour 2014 tänään – sammutanko valot?

Earth Hour 2014 tempaistaan sitten tänään lauantaina 29.3. klo 20.30–21.30. Tällöin monet tahot ja ihmiset sammuttavat valojaan. Earth Hour (WWF) järjestetään ilmaston puolesta, ja Suomessakin se on järjestetty jo muutaman vuoden ajan.

Earth Hour-tapahtumalla tai siis sillä valojen sammuttamisella ihmiset ja organisaatiot kuulemma kertovat huolensa ilmastonmuutoksesta. Se on se jutun tarkoitus. Itse kun en innostu helposti jostakin vain sen takia että nyt tempaistaan jotakin jännää tai vähemmänjännää, niin toivon vain että jos todella on olemassa huoli ja sitä ilmaistaan niin sitä huolta joku tai jokin myös kuuntelisi ja toimisi sen mukaan. Jos tällaista vaikutusta ei ole, niin sitä vähemmän minua tällaiset Earth Hour-vietot kiinnostavat.

Hiukan sopimattomasti voisi sanoa, että toivottavasti ilmasto kuuntelee ja toimii sen mukaisesti. Mutta eihän se niin mene, vaan varmaan ihmisten ja organisaatioiden pitäisi kuunnella toistensa huolta ja toimia sitten oikein energian käytön suhteen. Jonkun pitäisi väsätä ilmeisesti enemmän uusiutuvaa energiaa fossiilisten korvaajaksi. Vielä mukavampaa (tai ei ehkä kaikilla jos ei ole tottunut) olisi kuluttaa vähemmän energiaa. Irti mun energiasta eikö niin vai mitä taas kerran.

Voisiko sitä huolta kantaa ja osoittaa keskenään vaikka 24 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa läpi vuoden. Tai ei tietenkään huoli ole tarkoitus vaan toimiminen tai jopa toimimattomuus oikeissa kohdissa eli eläminen omassa elämässään niin että energiaa kuluu vähemmän. Onko vaikeaa, voi olla. Ja tähänhän kommentoidaan joka tapauksessa, että täytyyhän ihmisten hauskaa pitää ja kuluttaa ja vaikka mitä. Okei, minun puolestani kukin tekee mitä tekee.

On annettu kuulemma ohjeitakin esimerkiksi kaupungeille, että turvallisuuden kannalta tärkeitä valoja ei pitäisi sammuttaa. Nyt kun ovat ajat tosi vaikeat, niin katu- ja ulkovaloja ei mielestäni ole järkeäkään milloinkaan poltella jos siitä ei ole turvallisuushyötyä, jos oikein tällä logiikalla mennään. Mielestäni on johdonmukaista, että jos on huoli ilmastosta niin se huoli sitten on kanssa ja sellaiset valot pidetään sammuksissa forever jotka eivät ole todellakaan mitenkään missään tapauksessa turvallisuuden kannalta tarpeen. Viedään tämä juttu ihan perille asti saman tien. Mutta käytännössä vallitseekin tilanne, että joillakin paikoilla ja tie- ja katuosuuksilla on valoja vaikka kuinka ja sitten jossakin mutkaisessa risteyksessä on pimeää vaikka autoja tulee koko ajan. Ehkä tässäkin ajatellaan keskiarvoilla pelkästään. Joo, ihan järkevää.

Kirjoittaja omistaa sekä taskulampun että heijastinliivin. Heijastinliiviä kirjoittaja on nyt käyttänyt säännöllisesti aina, kun hämäryys tai pimeys ovat sitä edellyttäneet. Mutta silloinkin vastaantulijalla tai takaatulijalla on hyvä olla valot, muuten menee hukkaan. Mutta harmittaa, kun on jäänyt tuo taskulamppu käyttämättä, vaikka sen kerran tosiaan ihan tarpeeseen ostin. Ihan akuutein tarve meni ohi, ja nyt en meinaa muistaa koko taskulamppua. Hyvä kuitenkin olisi sitäkin joskus käyttää, kun tuolla liikkuu vaikka minkälaisia pyöräilijöitä ilman minkäänlaista valoilmiötä. Ja muitakin ihmisiä. Tosin kohtahan on kesä.

Tänään klo 20.30–21.30 en sammuta valoja ainakaan sen takia että on Earth Hour. Muuten kyllä voin sammuttaa, ja sammutankin. Suurimmalta osin ne ovatkin sammuksissa. Ja mitkä ovat päällä ovat tosi säästeliästä tyyppiä. Muutenkin ne lähinnä kaksi päällä olevaa laitetta (enintään kaksi yhtaikaa yleensä) ovat erittäin vähäkulutuksisia. Ovat uusia ja pieniä. Johdonmukaista eikö totta, näillä mennään. Mene sinäkin.

Mutta toisaalta mitä siitäkin tulisi, että emme kuluttaisi ihan tavaraa. Alkaa sekin menettää uskottavuuttaan, kun koko ajan korostetaan että niitä palveluitahan meidän pitää kuluttaa entistä enemmän. Joo, niin pitäisikin. Mutta kulutetaanko me niitä todella vähän energiaa kuluttavia palveluita täällä Suomessa. Mitä se voisi olla, ammattimaisen laulun kuuntelemista, ammattimaisen soiton kuuntelemista, kirjan lukemista mobiililaitteelta, olisiko tuo ravintolassa syöminen, parturissa käyminen ehdottomasti ja useammin, hierojalla käyminen, jalkahoitajalla käyminen, jonkun keikalla käyminen oman kaupungin ajanvietepaikassa (bussilla toki).

Earth Hourista Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Earth_Hour

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

PS. Hetken ihmettelin, mikä on mennyt oikeinkirjoitustarkistuksen asetuksiin, kun en voi valita “kirjoitustyyli”-kohtaa eli vaihtoehtoja “normaali”, “vapaa”, ”tiukka”, ”omat asetukset”. Sitten hoksasin, että ehkä sanan Earth Hour takia tämä rupesi olettamaan että kieli on englanti (tai forever-sanan). Ja siinähän ei tuollaista tyylivalintaa ole, sen muistin kyllä. Ja niinhän siinä tosiaan oli käynyt. Ei hätää, vaihdetaan kieli.

1 kommentti:

  1. Iltalehden juttu ilmastonmuutoksesta ja mm. miten sitä voisi yksityinenkin ihminen osaltaan hillitä: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014033018130119_uu.shtml

    VastaaPoista