sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Sote-sopu ja selkeä erva-malli yllättivät minut

Tein vähän kierrosta, mitä mahdollisesti puolueiden äänenkannattajat ovat ehtineet sanoa juuri julkistetusta sote-sovusta.

Tai siis ensinnäkin kiitos Verkkoapilalle, että se varoitti että kohta pidetään tiedotustilaisuus sote-sovusta. Kerrankin koin urheilujuhlan tai jonkin sentyyppisen ilmiön tuntua ja avasin pitkästä aikaa radion. Radion avaaminen tuntuu suorastaan historialliselta tapahtumalta, sillä se on niin harvinaista että pitää oikein johtokin laittaa seinään aina ennen kuuntelemista, pidän sitä siitä irti.

Odotin, että tulisi nyt jo tietoa siitä sote-tilaisuudesta. Uutiset tulivat ja niissä mainittiin asia, mutta sanottiin että areenassa on nähtävissä tuo tilaisuus. Menin sinne vähän myöhässä, mutta ei se varmaankaan haitannut. Tulihan kuitenkin koko kierros lopulta nähtyä, jokainen ehti olla vuorollaan tyytyväinen ja sopuisa.

Tuli katsottua tuo areenan lähetys. Osasivat olla hyvin iloisia kaikki saavutetusta tilanteesta. Tosin kerran onneksi esiintyi sana ”kyyninen”, mitä pidän aidosti suurena plussana, sitä että sanotaan suoraan myös sana ”kyyninen” juuri silloin kun menee oikein hyvin. Säilyy sentään jonkinlainen uskottavuus tässä suuressa iloisuushyrinässä

Ehdottomasti olen tyytyväinen, että saivat aikaan tuon ratkaisun. Olen aina suhtautunut epäilevästi siihen, kun oppositiota moralisoivasti pyydetään apuun vaikeissa tilanteissa, mutta nyt ei kyllä haittaa että oppositio ilmeisesti oli apuna. Siltä ainakin näytti.

Niin, Verkkouutiset toki uutisoi saavutetun tuloksen, niin kuin pitääkin Verkkouutisen tehdä jos jonkun. Katsoin myös, sanoisiko Demari jo tässä vaiheessa tästä huipennuksesta jotakin. Ei se ehkä sanonut, tai sitten en osannut lukea. Näytti siltä, että Demarissa puhuttiin pääasiassa siitä miltä tuleva kehysriihi vaikuttaa ja mitä se edellyttää Sdp:ltä, Suomelta jne.

Mutta sitten luin Demarista Tehyn puheenjohtajan näkemyksiä sote-ongelman tulevasta ratkaisusta ilmeisesti siis tilanteessa kun tästä viimeisimmästä saavutuksesta ei ollut hajuakaan vaan että oltiin ikään kuin siinä samassa umpisolmussa jossa on oltu koko ajan. En referoi tuota Tehyn puheenjohtajan lausuntoa enempää, vaan lukekaa itse ja aistikaa ja maistelkaa jutun viimeistä kommenttia. Minusta se tuntuu nyt tässä vaiheessa niin kummalliselta retoriikalta, joka ei ihan osu tähän tilanteeseen. Hallitus onnistui kai sittenkin yllättämään muutkin kuin minut. Nythän kuntarakenne on käsittääkseni irrotettu sote-mallista aika selvästi.

Kyllähän tästä erva-mallisesta ratkaisusta oli etukäteen juttuja viime päivinä, mutta ei tullut mieleen, että asia etenisi näin nopeasti näin selkeään malliin.

Omassa blogissani aikanaan ennustelin, että syntyisiköhän jo sopu, mutta nyt saavutettu sopuisa sote-malli yllätti minut.

Demarin juttu Tehyn puheenjohtajan näkemyksistä on tässä.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti