lauantai 15. maaliskuuta 2014

Rahapelit ja tekninen infrastruktuuri, miten olisi?

Sain blogimerkintääni sysäyksen varmaankin Hesarin jutusta, joka käsittelee Veikkausta. Ihmisethän panevat Veikkauksen tuotteisiin rahaa yli puolitoista miljardia. Muuten, luin että Veikkauksen liikevoitto on noin puoli miljardia. Ihmettelin, miten se voi olla vain sen verran lähes kahden miljardin liikevaihdosta. Katsoin oikein sitten Veikkaus Oy:n tuloslaskelman, ja yllätyin kun siinä näkyy että voittoina jaetaan lähes miljardi. Olisin kuvitellut, siis kuvittelinkin, että palautus veikkaajille ja muille pelaajille olisi ollut paljon, paljon vähemmän. Ei siinä mitään, sehän vaikuttaa reilulta. Olin siis todella positiivisesti yllättynyt. Toivottavasti osasin lukea tuloslaskelmaa oikein, että todella lähes miljardi palautuu voittoina. Sitten varsinaiseen asiaani.

En itse veikkaa enkä lottoa enkä tee muutakaan vastaavaa, mikä varmaan on arvattavissa yllä olevan tietämättömyytenikin perusteella. Arpoja toki voin ostella tietyissä erikoistarkoituksissa joskus, kun kohdalle sattuu, ihan noin kannatuksen vuoksi, siitä samasta syystä kuin äänestänkin, ainoastaan kannatuksen vuoksi. Mutta se suuri asia, mikä tuli mieleeni, on se, että nykyäänhän haluttaisiin julkisin tai yksityisinkin varoin, jos niitä olisi, rakentaa liikenneyhteyksiä, kotimaista energiaa ja muita hienoja suuria kauaskantoisia asioita, eli teknistä infrastruktuuria (opin tuon tekninen-sanan wikipediasta). Kun kerran kulttuuria, urheilua ja tiedettä rahoitetaan veikkausvaroillakin, niin miksei jollakin vastaavalla systeemillä rahoitettaisi osittain myös suuria liikenne- ja energiahankkeita, niitä joista on pula ja jotka kuulemma olisivat välttämättömiä etenkin pitkällä tähtäyksellä mutta joihin ei ole rahaa.

Yllä olevan yhteiskunnallisen tarpeen johdosta voitaisiin panna pystyyn jokin pysyvä veikkausinstituutio, jonka tuotto, esimerkiksi puoli miljardia vuodessa menisi suuriin suomalaisiin teknisiin infrastruktuurihankkeisiin, niihin joita kaikkien poliitikkojen mielestä pitäisi saada aikaan mutta joihin ei kaikkien poliitikkojen mielestä ole rahaa ainakaan nyt. Konsepti on varmaan aika valmis, sitä vain pitää nyt soveltaa uuteen kohteeseen.

Tietenkin solidaarisena ihmisenä toivon, että tähän uuteen veikkaussysteemiin (sanahan voi olla jokin muu jos ”veikkaus” on varattu) pitäisi saada houkuteltua kansalaisia, joilla on rahaa suhteellisen paljon, vaikkapa varakkain tai suurituloisin kymmenesosa tai kahdeskymmenesosa, makuasia. Minulla meinaan on sellainen tunne, että nykyään ne ovat aina niitä samoja kansalaisia jotka sitä veikkausluonteista rahaa laittavat tuohon kulttuuriin, urheiluun ja tieteeseen. Kaiken lisäksi siinä käsittääkseni on alueellistakin keskittymää tai hajontaa tai ihan miten vain, selvää epätasaisuutta kuitenkin, ja niin että Etelä-Suomi ei taida olla kovin edustettuna. Tästä lähtien voisi olla muidenkin vuoro kuin niiden, jotka ovat tähän asti aktiivisimmin veikanneet ja lotonneet ja muuta vastaavaa. Pääasiani on tässä kuitenkin se, että voitaisiinko pystyttää tällainen nykyisten veikkauspelien kaltainen rinnakkaissysteemi, jolla rahoitettaisiin niitä suuria liikenne- ja energia- ja miksei tutkimus- ja kehityshankkeitakin.

Joku muu saa tuotteistaa tuon idean, oma osuuteni päättyy tällä kertaa tähän. Enkä ole myöskään täysin varma siitä, pitääkö ehdotukseni ottaa vakavasti mutta ainakin sitä on mielestäni syytä miettiä vakavasti (paino sanalla miettiä) edes hetki.

Vaikka tässä mainitsin Veikkauksen, onhan esimerkiksi myös Ray, mutta mielestäni Veikkauksen kohteet jotenkin helpommin rinnastuvat näihin nyt esittämiini kohteisiin. Tarkoitin kuitenkin, että kehitettäisiin uusi systeemi. En ehdota, että otettaisiin nykyisiltä pois tai että mentäisiin jonkun alueelle.

Aina, kun tällaisia ideoita esittää, kalvaa epäilys että paljastaa tietämättömyytensä siitä että tällainen on jo olemassa. Mutta otan sen riskin ja uskon edelleen, että tällaista ei ole Suomessa ainakaan laajasti toteutettu. Mutta jos erehdyn, ilohan on sitä suurempi lukijoilla ja tärkein tavoite on saavutettu.

Lue myös blogin muita kirjoituksia, lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti