maanantai 3. syyskuuta 2012

Kuntavaalien ehdokashankinnassa aatteella ei niin väliä

Puolueilla on nyt kova kiire haalia ehdokkaita kuntavaaleihin. Toisaalta ehdokkuudesta kiinnostuneita on entistä vähemmän. Sehän on ymmärrettävää, sillä ura saattaa tässä kuntarakenteen muutosvaiheessa jäädä lyhytaikaiseksi. Juuri, kun on ehkä jotenkin päässyt sisään, homma loppuu. Siitähän taas ei ole hyötyä kenellekään eikä millekään taholle. Kaikkein vähiten kunnille ja niiden asioiden hoidolle.

Kuitenkin ehdokashankinnassa esiintyy jälleen vauhtisokeutta. Usein saa lukea näistä hiukan koomisista tapauksista, että henkilöä on pyydetty ehdokkaaksi useampaan puolueeseen. Tämä on säälittävää puolueiden kannalta. Usein näissä tapauksissa on kyse henkilöistä, jotka ovat tunnettuja ja toimineet näkyvästi jollakin alalla, joten puolueet ovat kiinnostuneita heidän vetovoimastaan. Siinä, että ollaan kiinnostuneita tunnetuista, aktiivisista ja pätevistä henkilöistä, ei ole mitään kielteistä. Sen sijaan puolueen ehdokashankinnasta ja puolueesta antaa huonon kuvan se, että ei vaivauduta tunnustelemaan mahdollisten ehdokkaiden ajatusmaailmaa etukäteen. Tai ilmeisesti on usein niin, että ajatusmaailma tiedetään mutta sillä ei ole niin väliä.

Jos olisin hankkimassa ehdokkaita, selvittäisin etukäteen jollakin tavalla henkilöiden näkemyksiä. Tämähän ei ole edes vaikeaa silloin, kun henkilön toiminta tunnetaan hyvin. Voidaan tietysti sanoa, että vastuu ehdokkuudesta on henkilöllä itsellään, mutta en jättäisi asiaa sen varaan. Minusta ehdokashankinnassa pitää mennä aate edellä, kun kuitenkin nimenomaan puolueet näitä vaaleja käyvät. Eihän se ole puolue eikä mikään, jolle kaikki kelpaa. Asiaa ei muuksi muuta se, että kunnallinen päätöksenteko varsinkin pikku kunnissa on epäpoliittisempaa kuin valtakunnallinen.

Arvostankin niitä kokeneita valtuutettuja ja puolueidensa paikallistoimijoita, jotka pitävät riman korkealla ehdokashankinnassa. On erittäin hyvä asenne ehdokashankkijalta, kun toteaa että ihan kaikki eivät sentään kelpaa. Olkoon kunta pieni tai suuri, tällainen asenne on toivottava. Myös ehdokkuutta miettivien kannattaa pitää itsekunnioituksensa sen verran korkealla, että eivät lähde ehdokkaaksi vain siitä ilosta kun joku on pyytänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti