Meinasin selostaa tähän kunnallisvaalien tuloslaskennan periaatteen ja sitten viitata kyseiselle sivulle, mutta miksi hitossa yrittäisin höpistä sellaista kun selostuksessani voisi sattua vakava virhe. On parempi, että katsotte systeemin suoraan tästä linkistä.
Ajatukseni vain on se, että en voi mitenkään ymmärtää sitä säälittävää höpinää, että kunnallisvaalitpa ne ovat henkilövaalit. Voivathan ne toki olla itsepäiselle äänestäjälle henkilövaalit, mutta käsitykseni mukaan sillä asenteella tuo itsepäinen äänestäjä vain on vaarassa pettää itseään.
Pääsee oma ehdokas läpi tai ei, ääni kuitenkin kasvattaa puolueen (puolue, vaaliliitto yms.) kokonaisäänimäärää, josta lasketaan puolueen ehdokkaiden vertailuluvut.. Sitä ennen puolueen (tai vaaliliiton yms. ryhmittymän) ehdokkaat on sijoitettu äänimäärän mukaiseen järjestykseen puolueen sisällä, ja mitä paremmin sijoittunut tuossa järjestyksessä ehdokas on sitä suurempi on hänen vertailulukunsa. Valtuusto muodostetaan vertailulukujen perusteella.
Edellä kuvattu asia tuli jälleen mieleeni sen johdosta, kun olen yrittänyt seurata Jyväskylän konserttisaliasiaa. Meikäläistä alkoi kiinnostaa, millä tavalla eri puolueiden edustajat Jyväskylässä ovat äänestäneet konserttisaliin liittyvissä äänestyksissä. Jos nimittäin on suunnaton säästötarve ja jos on vaikeuksia vastata pakollisista perusmenoista ja jos vaikkapa on tarve nostaa paikallisliikenteen maksuja, on kiinnostavaa tietää miten valtuutetut suhtautuvat konserttisalin rakentamiseen. Arvaatte jo varmaankin oman näkemykseni siitä, onko konserttisali läheskään sosiaali-terveys-koulutus-joukkoliikenne-tasoinen asia tärkeysjärjestyksessä. Kysymys on siis omalta kannaltani periaatteellinen eikä mikään pikku yksittäisjuttu. Ongelma vain on se, että en ole läheskään selvillä siitä mistä milloinkin ja esimerkiksi viimeksi on äänestetty. Karkeasti ottaen, ollaanko jo antamassa kaupungin rahaa konserttisalia varten ja kuinka paljon, vai ollaanko vain antamassa lupa jollekin taholle rakentaa konserttisali omilla rahoillaan.
Äänestäjän kannalta mielenkiintoiseksi asian tekee se, että puolueet eivät ole niin yhtenäisiä asian suhteen kuin voisi luulla. Käsittääkseni vasemmistoliitto on yhtenäisin, ja ehkä kokoomus siellä toisessa päässä yhtenäisin. Tällä seikalla on merkitystä nimenomaan siinä tapauksessa, jos on päätetty antaa Jyväskylän kaupungin rahaa konserttisalihankkeeseen. Omilla rahoillaanhan kukin voi perustaa konserttisalin tai minkä tahansa firman.
Jos siis konserttisaliasia on äänestäjälle periaatteellinen (ei ole pakko olla mutta JOS on), miten hänen äänensä lopulta vaikuttaakaan ”omassa puolueessa” tuon konserttisalin suhteen? Tämän luulisi äänestäjää kiinnostavan. Sama koskee kaikkia periaatteellisia asioita. Miettiköön kukin, missä määrin kunnallisvaalit ovat henkilövaalit ja missä määrin aivan jotakin muuta. Ja mitä vaikuttaa puoluekuri tai vapaat kädet? Jos on puoluekuri, niin kuinka kuri puolueessa muodostuu, kenen käskystä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti