keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Työvoimapula on kuntien ongelmista pienin

Tehdään kuntarakenteen kanssa mitä tahansa, kuntien taloudenhoito tulee olemaan loputonta suota vuodesta toiseen tästä eteenpäin. Siis todellakin loputonta. Kun jo nyt entistä useampi entinen valtuutettu lopettaa, niin valtuutettujen vaihtuvuus vain kiihtyy tulevina valtuustokausina. Seuraavan valtuustokauden aikana väsähtävät loputkin entiset valtuutetut, mutta niin käy myös uusille joiden pitää samaan aikaan sekä opetella valtuustotyötä että painia hirveiden ongelmien kanssa. No tämähän on toisaalta mahdollisuus demokratialle, kun jokainen halukas pääsee vuorollaan päättäjäksi. Pitää vain löytyä halukkaita, siinä ehkä ongelma.

Mistä nämä entistä hirveämmät kunnalliset ongelmat sitten johtuvat? No siitä, että jo olemassa olevien vaikeuksien päälle kasataan tahallaan uusia vaikeuksia. Tästä on esimerkkinä tämä lähes ”ikuinen” irtisanomissuoja liitoskunnissa. Tokihan sieltä jää porukkaa eläkkeelle, mutta aika huono lohtu tuo nyt on jäädä sitä odottamaan. Toisaalta tunnetustihan luottamustehtävissä on paljon juuri kunnan toimihenkilöitä, joten siinähän näkevät miten kalliiksi tällainen erityiskohtelu tulee.

Kun vuosikausia on fiilistelty kuntien tulevalla työvoimapulalla, niin hoidetaan edes tämä haaste kun siihen kerrankin on ratkaisu tarjolla. Nämä erityistä irtisanomissuojaa nauttivat opastakoot uusia kuntiin palkattavia työntekijöitä kädestä pitäen ja ajan kanssa. Nyt vain solmimaan vähintään viiden vuoden oppisopimuksia. Ei tule olemaan puutetta mestareista eikä kisälleistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti