sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Äänestin Säynätsalon puolesta – toivottavasti

Ehdokkaan valinta oli taas yhtä veivaamista, kun erilaiset tärkeät kriteerit menevät niin ristiin kuin vain voivat. Johtava valintaperusteeni on ollut tällä kertaa oman kaupunginosan etu. En ole milloinkaan ollut niin nurkkakuntainen kuin nyt. Kun puhutaan kyllästymiseen asti, miten konkreettisesti lähellä arkea ovat juuri kuntavaalit, niin nyt sitten päätin olla itsekin tässä suhteessa konkreettinen ja läheinen. Tämä on niitä ainoita tapoja, miten Jyväskylän kokoisella paikkakunnalla voi yrittää vaikuttaa edes omalta osaltaan ”oman” kaupunginosansa tulevaisuuteen.

Mutta kun pääkriteeri on oman kaupunginosan etu, valintamahdollisuudet rajoittuvat. Ennen kaikkea joudun tinkimään puoluetavoitteestani. Enkä kyllä sitten muusta joudukaan, sillä valittavana on erinomainen ehdokas. Päädyin lopulta henkilöön, jonka edustamaa puoluetta en sitten mitenkään olisi halunnut äänestää. Onneksi ei olla eduskuntavaaleissa. Kuntatasolla puolue (puolueet) ei toivottavasti pääse tekemään niin paljon pahaa kuin valtakunnan tasolla. Tuosta puoluekysymyksestä sanottakoon kuitenkin, että ei minulla kylläkään ole mitään lähellekään selkeää ihannepuoluetta, vaan jo siinäkin on joutunut veivaamaan edestakaisin.

Äänestin tätä hyvin väärän puolueen ehdokasta siitä syystä, että hänellä tuntuu olevan vahva käsitys ja kokemus esimerkiksi työllisyyteen, talouteen ja rakentamiseen liittyvistä kysymyksistä. Uskon, että hän hallitsee sekä suuret linjat että käytännön asiat. Näyttöä tuntuisi olevan. Ehdokas ei myöskään vaikuta olevan taustaltaan mikään byrokraatti vaan selkeästi yksityisen sektorin toimija. Sitä myös pidän tärkeänä. Luonnollisestikin hän on säynätsalolainen. Sehän oli lähtökohtani. En ihan helposti usko, että kukaan muu ajaisi Säykin etua kuin täällä asuva.

Kun puolue ei ole lainkaan ihannepuolueeni, niin on välttämätöntä että edes tämä hyvä ehdokas menee läpi. Muutenhan vaikuttamisyritykseni (mitättömältä osaltani toki) menee pahimmillaan hukkaan. Olenkin vakuuttunut, että ehdokkaani menee läpi. Näyttöä on myös siitä.

Toivottavasti säykkiläisiä tulee valituksi useampikin Jyväskylän valtuustoon. Potentiaalia joka tapauksessa täällä on. Meinasin jo toivoa ja ennustaa neljää läpimenijää, mutta kun tämä on ennen kaikkea kiinni sijoitusjärjestysonnesta eikä vain äänimäärästä, niin tilanne on arvaamaton. Säynätsalossa on kuitenkin hyvin esillä olevia ja olleita ehdokkaita, joten siinä suhteessa mahdollisuuksia on.

Äänestäjänä huomaa helposti, mitä monen ehdokkaan pitäisi tehdä enemmän. Pitäisi vähintäänkin olla verkossa omaa esittelyä mahdollisimman laajasti. Itseään täytyy tuoda esille. Siinä on kaksi asiaa. Äänestäjän täytyy tietää, millainen ehdokas on kyseessä, mutta äänestäjän täytyisi myös vakuuttua siitä, että ehdokas tekee kaikkensa tullakseen valituksi. Tarkoitan, että tekisi ainakin aika paljon sen eteen. No jos ei näy verkossa, voi tietysti näkyä käytännössä erilaisissa piireissä niin paljon, että sitä kautta ehdokas tunnetaan. Ehkä jotkut ehdokkaat saavat paljon ääniä harrastustoimintansa, järjestötoimintansa tai työelämänsä kautta.

Oma ehdokkaani (jota siis äänestin) mitä ilmeisimmin on esillä hyvin monipuolisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti