sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Mihin menevät pienet ja kysytyimmät kerrostaloasunnot tällä hetkellä?

Kun seuraa etuovi.comia, näyttää siltä että asuntoja tulisi entistä vähemmän myyntiin. Tällainen heikko tuntuma itselläni on ollut jo jonkin aikaa. Se vaikuttaa kummalliselta, kun juuri nyt niitä kauppoja luulisi tehtävän. Vuodenvaihteeseen mennessä asuntokauppa joka tapauksessa hiljenee, ja ensi vuonna puolestaan nousee asunto-osakekaupan varainsiirtovero (katso tästä jos et usko). Se nousee kahdellakin tavalla, kuten linkistä näkyy. Ennen kaikkea tämän veromuutoksen luulisi vauhdittavan ostajien ostohaluja, mutta kyllähän ostohalujen puolestaan pitäisi innostaa myyjiä tarjoamaan. Olisihan myyjällä nyt tilaisuus vauhdittaa myyntiään juuri tällä varainsiirtoveron korotusvaikutuksella.

Johtuisiko tarjonnan vähyys siitä, että erityisesti pienten asuntojen tarjonta on vähentynyt? Mikäs tämän sitten selittäisi? Ehkä pienet ja kysytyimmät asunnot on jo myyty. No millaisille tahoille ne on mahdollisesti myyty? Veikkaan suuria asuntotoimijoita, sellaisia joilla on tuhansia asuntoja vuokrattavina. Sellaisia toimijoita on jo ennestään, ja lisää näyttää pukkaavan. On lisääntyvässä määrin huoneistohotellitarjontaa ja muuta suurisuuntaista vuokraustoimintaa. Tuntuisi olevan varsinainen buumi tällä alalla. Mukaan tähän bisnekseen näyttävät innostuneen muiden muassa jotkut suuret rakennusliikkeet, jos olen oikein käsittänyt.

Vai ovatko kaikki alle nelikymppiset jo ostaneet ensiasuntonsa?

Vaikutelmani tarjonnan vähentymisestä sai alkunsa Jyväskylän tilanteesta, mutta ehkä samaa on havaittavissa myös muualla. Katsoin mielenkiinnosta erään välittäjän tarjontaa Helsingissä. Näyttää siltä, että sen tarjonta ei ole ainakaan kasvanut, vaikka juuri sille oletin voimakasta kasvua vielä jokin aika sitten. Eikö todellakaan ole enää myytävää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti