torstai 25. lokakuuta 2012

Shoppaile Eurooppa pois taantumasta uudella vähäpäästöisellä autolla – velvollisuutesi?

Tämä tapahtuu jossakin vaiheessa aina kun on taantuma: Meille tulee arvovaltaiselta taholta (poliitikko, toimittaja, kolumnisti ym.) kehotus, että nyt olisi suomalaisten syytä kuluttaa reippaammin että päästään tästä lamasta. Joka kerta hämmästyttää, miten joku voi mennä jakelemaan tuollaisia kuluttamisrohkaisuja kansalaisille yleisellä tasolla. Itse en milloinkaan uskaltaisi ”kehottaa” kansalaisia kuluttamaan rohkeammin. Se on raju ”ohje”, ja siinä on tiedettävä eettinen vastuunsa. Ei nimittäin ole mitään yleistä kansalaista, jolle voisi osoittaa kulutuskehotuksia. Se neuvoa mahdollisesti noudattava kuluttaja on lopulta aina tietty yksilö, yhteisö, organisaatio tai muu konkreettinen taho.

Kun kehottaa tai rohkaisee ihmisiä kuluttamaan enemmän, ”ohjeen” tulkitsee aina vain yksilö eikä mikään epämääräinen yleinen kansalainen. Jos yksilö sitten päättää tavalla tai toisella toimia neuvon mukaisesti, kuka vastaa jos siitä on hänelle huonot seuraukset? Ei löydy muita vastuullisia kuin henkilö itse. Se yleisellä tasolla kulutussuosituksen antanut ei ota tietenkään mistään mitään vastuuta. Hänhän vain puhuu mielestään yleisellä tasolla. Paha vain, että sellaista yleistä tasoa ei ole olemassa todellisuudessa.

Sen sijaan kuka tahansa, esimerkiksi poliitikko, toimittaja tai kolumnisti, voi teoreettisesti pohdiskella, että runsaampi kulutuskysyntä todennäköisesti helpottaisi lamasta pääsemistä, mutta siihen ei saa sisältyä mitään kulutusrohkaisua.

Esimerkiksi se, että nyt suomalaisten olisi syytä ostaa autoja autoteollisuuden, autokaupan ja muun toiminnan vilkastuttamiseksi, on juuri tällainen liian konkreettinen ”ohje” annettavaksi yleisesti kansalaisille. Tällaisia neuvoja saa antaa vain täsmällisesti jollekin nimetylle taholle, jolloin kehottajalla on myös jonkinlainen vastuu neuvoistaan. Tosin näinhän ei milloinkaan tehdä, vaan aina kyseiset kulutuskehotukset kohdistuvat kansalaisiin yleisesti.

Kuluttamiseen rohkaisijat tietysti pakoilevat vastuutaan (jos sitä heiltä vaadittaisiin) sanomalla, että eiväthän he osoittaneet rohkaisuaan kenellekään erityisesti. Mutta tällöin kehotuksella ei ole myöskään mitään rehellistä merkitystä juuri siitä syystä, että todellakaan ei ole olemassa mitään yleistä kansalaista, jolle tuollaisen kuluttamiskehotuksen voisi osoittaa. On vain tiettyjä henkilöitä.

Palataan vielä uuden auton ostamiseen hiukan eri näkökulmasta. Jatkuvasti esitetään, että suomalaiset ajavat liian vanhoilla autoilla ja pitäisi ostaa useammin uusia vähäpäästöisempiä autoja. Ensinnäkin tällainen ajattelu johtaa vain viherpestyyn kulutuskierteeseen, kun toivottavaa olisi vähempi autoilu. Ja sitten se toinen näkökulma, jonka jo totesinkin: Nyt tätä uusien vähäpäästöisten autojen ostamista tuputetaan suomalaisille myös sillä perustelulla, että näin Euroopan autoteollisuus ja suurelta osin Suomi siinä mukana pääsisi irti taantumasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti