lauantai 20. lokakuuta 2012

Vihreät kuluttavat tyhjiin sanan avoimuus

Vihreät käyttävät vaalikampanjassaan niin paljon sanaa avoimuus poliittiseen päätöksentekoon liittyen, että piti oikein selvittää mitä tuo tyhjä taikasana heidän kielenkäytössään merkitsee. Kun googlasin, tulin lopulta erään jyväskyläläisen vihreän blogiin josta se selvisi ainakin noin niin kuin esimerkinomaisesti. Erittäin hyvä niin.

Yhdestä kohdasta avoimuuteen liittyen olen vihreiden kanssa samaa mieltä, mutta enpä juuri muista kohdista. Tarkoitan siis eräitä konkreettisia esimerkkejä, jotka tämä jyväskyläläinen mainitsee blogissaan.

Samaa mieltä olen siitä, että luottamushenkilöiden pitäisi ilmoittaa sidonnaisuutensa. Parista muusta kohdasta en ole lainkaan samaa mieltä. Otan tässä niistä vain yhden kohdan eli sen, että valtuuston ja lautakuntien kokousten pitäisi olla seurattavissa verkossa sekä suorina että jälkeenpäin. Minun mielestäni ei kumpinakaan. Nykyinen mahdollisuus mennä seuraamaan valtuuston kokousta täyttää avoimuustarpeen tältä osin täysin. Kai tämä mahdollisuus edelleen on. Nettitaltioinnit vain aiheuttaisivat jälleen yhden pienen menoerän, ja toiseksi niillä olisi vain viihdearvo. Kuka niitä edes seuraisi paitsi aktiivisimmat vihreät kai sitten.

Kerron paljon merkittävämmän puutteen, joka vaatisi ehdottomasti pikaista korjausta. Eikä maksa paljon. Kun yritin löytää päätöksentekoa Jyväskylän konserttisaliprosessista, löysin lopulta jonkin lautakuntaäänestyksen (ellei peräti hallituksen), jossa ei mainittu jäsenten puolueita. Minulla oli hirveä työ etsiä näillä ihmisille ne puolueet. Juuri tämän tapaiset seikat ovat tärkeämpiä kuin mahdollisuus seurata valtuustoviihdettä verkosta.

Blogimerkintänsä aluksi tämä jyväskyläläinen (nyt ehdokkaanakin) käsittelee politiikan avoimuutta ottamalla esille kahden puolueen puoluekokoukset. Ennen kuin menen siihen, muistutan että tiedän sen minkä media on kertonut että vihreät eivät ole millään tavalla Per Looks –kuvagallerian takana.

Tämä jyväskyläläinen vihreä kertoo päässeensä seuraamaan Keskustan puoluekokousta viime kesänä mutta ei Kokoomuksen puoluekokousta. Keskusta oli siis avoin ulkopuolisille toisin kuin Kokoomus. Niinpä blogissa onkin Keskustan puoluekokoustunnelmista seuraavanlainen kuvaus:

Meininki oli hieman erilainen kuin Vihreiden puoluekokouksessa: Lappi-Areena tursusi kokousväkeä, tunnelma oli sähköistynyt henkilövalintojen takia, ja suoraan sanottuna, kyllähän ne keskustalaiset näyttävät aika erilaisilta vihreisiin verrattuna.
http://www.perttihallikainen.fi/politiikan-avoimuudesta/


Ihan noin vain vihreiden huumorintajua testatakseni olen kysyvinäni seuraavaa: Onko vihreiden mielestä yksi avoimen puolueen kriteeri se, että puolueen puoluekokoukseen vihreäkin pääsee katsomaan miltä tuon puolueen jäsenet näyttävät.

Mutta se avoimuus. En ota kantaa Vihreisiin, Keskustaan enkä Kokoomukseen puolueina, mutta poliittinen avoimuus, epäilyttävyys tai uskottavuus on aivan riippumaton siitä, pääsevätkö ulkopuoliset seuraamaan esimerkiksi puoluekokousta. Itse asiassa arvostan sitä, että järjestöt ja puolueet pitävät ulkopuoliset mahdollisimman paljon poissa kokouksistaan. Jotakin jämäkkyyttä pitää olla eikä pelkkää läpinäkyvyyttä.

Minä avoimena tänään totesin täten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti