maanantai 27. toukokuuta 2013

Ansioeläkkeen superkarttuma liian antelias, ajatteli joku jopa

Hesarissa on juttu ”Suuri eläkeuudistus ei ollutkaan menestystarina” (27.5.). Siinä tarkastellaan vuoden 2005 eläkeuudistuksen vaikutusta eläkkeellesiirtymisikään. Uudistushan mahdollisti sen, että voi jäädä normaalisti eläkkeelle 63-vuotiaana entisen 65 vuoden yleisen eläkeiän sijaan, mutta uudistus mahdollisti myös sen että jääkin eläkkeelle jopa vasta 68-vuotiaana.

Kannusteena 63 ikävuoden jälkeen jatkamiselle eläkekarttumaprosentti 63 ikävuoden jälkeen on selvästi siihenastista korkeampi Tosin karttumassa on pieni porras jo aikaisemmassakin ikävaiheessa. Karttuma-asiaa ei tosin taideta jutussa yksityiskohtaisesti käsitellä. Olennaista kuitenkin on, että nyt siis edes selvä kannuste ei ole ihmeemmin innostanut jatkamaan. Muistan kuitenkin erittäin hyvin, että uudistuksen jälkeen joku jo ehti olla huolissaan siitä, että eläkekarttuma olisi nyt liiankin antelias. Eipä näytä tuo liika-anteliaisuus-uhka kuitenkaan toteutuneen. Muistan myös hyvin, että itse pidin liioiteltuna huolta anteliaisuudesta, kun juuri oli vaivalla saatu aikaan tällainen uudistus. Edelleenkin pitäisin liioiteltuna ja aiheettomana kyseistä huolta.

3 kommenttia:

  1. Tuota superkarttumaa ei saa ollenkaan henkilö, joka on eläkkeelle siirtyessä ollut osa-aikaeläkkeellä. Minä en älynnyt luopua osa-aikaeläkkeestä kuukautta ennen eläkkeelle siirtymistä jolloin olisin ilmeisesti saanut viimeisimpien työvuosien ajalta tuo superbonuksen. Olin ajatellut työskennellä 68 v asti mutta kun 65 v sain eläkeyhtiöltä tiedot ettei superkarttuma koske minua en viitsinyt enää rehkiä turhan päiten. V 2005 uudistuksen (=huononnusten!) jälkeen menetin siinäkin muutaman satasen kuukaudessa eläkettä. Kun en saanut superkarttumaa menetin siinäkin muutaman satasen kuussa.

    Lisäksi kuuluun siihen sukupolveen jonka tuloista maksettiin eläkemaksuja vv 1962-1969 (ikävuodet 23 asti) ilman että se kerrytti eläkettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta osa-aikaeläkkeestä: Luultaavasti aika moni haluaa jäädä osa-aikaeläkkeelle edelleen, vaikka työ/oma ala muuten olisi mieleinen. Esim. sosiaali- tai kolmannen sektorin hommista.

      Poista
  2. Superkarttumasta ollaan luultavasti luopumassa, vaihteeksi. Työmarkkinajärjestöt meinaavat niin. Miksihän ihmeessä?

    VastaaPoista