On ehdotettu sanan- ja vaikutusvaltaisilta tahoilta, että esimerkiksi Yle-verosta lohkaistaisiin osa kaupalliselle medialle. Ensinnäkin rupesin pohtimaan ehdotusta oikeudenmukaisuusnäkökulmasta. Jos kaupallinen, tai ei-kaupallinen miten vain haluaa itseään kutsuttavan, media päättäisi pystyttää jonkinlaisen aidosti yleishyödyllisen projektin täysin ja luotettavasti erillään ansaintatoiminnastaan, voisihan se hakea Ray-tukea. Tällöin periaatteessa automaattisesti tulisi testattua myös toiminnan yleishyödyllisyys.
Yleishyödyllisyyden varmistaminen on mielestäni Suomen oloissa eettinen ehto sille, että jokin yksityisesti pyöritettävä toiminta voisi saada julkista tukea. Perusteeksi ei siis riitä toiminnan hyödyllisyys sinänsä. Eiköhän nimittäin siitä lähdetä, että niin yksityinen kuin julkinenkin on hyödyllistä tai niiden pitäisi olla. Jos markkinataloudessa alkaisi rehottaa hyödytön toiminta, markkinataloudessa olisi varmaankin meidän kaikkien mielestä jotakin pahasti vialla.
Tuo Ray-ehdotukseni taitaa kuitenkin olla hankala toteuttaa. Ehkä siihen ei ole edes edellytyksiä. Lisäksi se olisi sitten muilta, vielä enemmän tarvitsevilta, pois. Varsinainen pääehdotukseni onkin ihan toinen, jonka esitän tosin täysin ulkopuolisena jäljempänä mainittuihin toimijoihin nähden. Se on siis pelkkää yksityisajattelua. Markkinaehtoisesti toimivan (=kaupallisen, mutta kun joku saattaa pahastua ko. sanasta) median kannattaa ehkä kääntyä Journalistiliiton puoleen. Eikö siinä olisi luonnollinen kumppani, joka voisi olla avuksi ainakin median murrosvaiheen ajan. Viestintäbisnes voisi ehdottaa Journalistiliitolle, että liiton jäsenmaksuista osa lohkaistaisiin median toimintaan. Ehdotukseni ei kaipaa perusteluita, tai ainakaan se ei niillä parane, joten eipä tyhjennetä pajatsoa.
Loppukevennykseksi vielä, että media, niin Yle kuin muu, voisi viimeinkin keskittyä ihan vakavasti ja kaikella tarmolla kertomaan meille hallituksesta, eduskunnasta, virkakoneistosta, rahankäytöstä, EU:sta ja rahaliitosta kaikkea sellaista merkittävää ja todellista, mitä me emme vielä tiedä. Keskittyisivät siihen. Muunlaiset valistuskampanjat saa sitten melkein unohtaa. Myönnän toki, että myös hyviä juttuja välillä löytyy, kuten juttu siitä onko se Viron veromalli kuitenkaan niin loistava kuin jatkuvasti väitetään tai että mikä onkaan Viron työvoimatilanne tällä hetkellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti