maanantai 6. toukokuuta 2013

”Mustasukkaiset” bloginsa vartijat ja ”kaltoin kohdellut” kommentoijat

Aika paljon saa lukea blogeista bloggaajien valitusta, aiheetonta tai aiheellista, että sejase (eli joku toinen) bloggaaja on estänyt tältä kommentoinnin blogissaan. Kyseisenlainen touhu vaikuttaa kaiken kaikkiaan kummalliselta. Herää kysymys, kummassa on vika. Niin ikään herää ajatus ahdasmielisyydestä, rajoittuneisuudesta, epäaikuismaisuudesta jollakin taholla, mutta millä taholla, sitähän on vaikea sanoa ellei tarkasti tutustu kyseisten bloggaajien ja kommentoijien tuotoksiin.

Siihen en siis edes yritä ottaa kantaa, piileekö omituisuus niissä jotka estävät joiltakin kommentoinnin blogissaan vai kommentoijissa joilta on kommentointi estetty. Mutta eihän tämä kokonaisuudessaan mitenkään fiksua yleisvaikutelmaa anna. Lisäksi muutamat samat bloggaajat enemmän tai vähemmän toistuvasti vahtivat pikkumaisuuteen asti sitä, miten heidän blogeissaan saa kommentoida. Jopa asiallisen tuntuisesta kommentista bloggaaja saattaa tulla komentelemaan, että täällä ei sitten puhuta mitään siitä ja siitä asiasta ja pysytään sitten tiukasti tietyssä asiassa tai tietynlaisessa esitystavassa.

Yllä kuvattu ei koske itseäni millään tavalla kommentoijana tai bloggaajana, sillä esimerkiksi kommentointini on nykyään minimaalista enkä myöskään ole osallistunut esimerkiksi Uuden Suomen Puheenvuoroon. Ainoastaan ilmiönä tuollainen ”mustasukkainen” oman blogin vahtiminen ja vastaavasti mahdollinen kommenttihäiriköinti (ja valittaminen että minut on torjuttu) pistävät silmään. Bloggaajat nyt kuitenkin ovat käsittääkseni valtaosin hyvinkin aikuisia henkilöitä.

Oman blogin pikkumaisessa vahtimisessa voi olla osittain kyse jostakin jämähtäneestä blogietiketistä, jossa oma blogi on jonkinlainen oma pieni hiekkalaatikko tarkkoine käytössääntöineen. Itse pidän lukijana enemmän rennosta tyylistä kuin niuhottamisesta, mutta voihan se olla makuasia.

Missään tapauksessa en tarkoita ”mustasukkaisilla" bloginsa vartijoilla tai ”niuhottajilla” niitä, jotka esimerkiksi tekevät heti selväksi kommentoijille että oma kuva pitää olla esillä. Tuohan on hyvin kannatettava käytäntö. Ei ole mitään kritisoitavaa siinä, että pyrkii pitämään keskustelun niin sanotusti uskottavana ja siedettävänä käytettävissä olevin keinoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti