Ajatuspaja Libera julkaisi raportin nimeltä Umpikujassa? – Aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse. Eilen sen luin ja nyt yritän miettiä, mitä siitä sanoisin.
Jo heti luettuani yleishavaintoni oli, että raportin päätelmät vastaavat omia näkemyksiäni. Jostakin yksityiskohdasta ajattelen tosin "jyrkemmin".
Liberan raportti ensinnäkin taustoittaa esimerkiksi ammattiyhdistystoimintaa selkeästi ja kiinnostavasti eikä kiirehdi heti julistamaan näkemyksiään ja päätelmiään. Päätelmät myös perustellaan.
Käsittääkseni Liberan raportissa korostetaan sellaisia oikeita ja tärkeitä asioita kuin työllisyys ja voimavarojen tehokas käyttö. Ehkä jo tehtävänsäkin vuoksi ammattijärjestöt saattavat tuomita julkaisun sisällön, mutta kyllä tuossa julkaisussa ymmärretään riittävästi myös ammattiyhdistysliikkeen historiallista merkitystä ja näkökulmaa. Mutta todetaan myös, että yhteiskunta on muuttunut ja kehittynyt toisenlaiseksi jolloin myös esimerkiksi työmarkkinoiden sopimiskäytäntöjen pitäisi muuttua. Nyt tarvittaisiin joustavuutta niin, että esimerkiksi eri puolilla Suomea erilaisissa yrityksissä voitaisiin toimia parhaalla mahdollisella tavalla.
Raportti tuo osuvasti esille muun muassa sen, että jos yleissitovasti palkkataso nostetaan erittäin korkealle, se näkyy työttömyytenä ja siten julkisina kustannuksina. Työmarkkinat siis ulkoistavat ylihinnoittelun seurauksen eli työttömyyden kustannukset yhteiskunnalle, kuten raportissa todetaan. Tavallaan samantapainen mekanismi esiintyy siinä, kun oman valuutan aikana usein devalvoitiin jolloin vientiteollisuus pärjäsi paremmin mutta joku taho siitäkin maksoi laskun toisaalla, kuten raportissa myös tuodaan esille.
En ole vielä tutustunut tarkemmin muihin arvioihin, joita Liberan raportista on esitetty, mutta pitää tutustua. On mielenkiintoista verrata.
Liberan raportti:
http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/2013/06/Umpikujassa.pdf
Lue myös tämän blogin muita kirjoituksia. Niitä on jo satoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti