torstai 18. heinäkuuta 2013

Nimby ja henkilön edustama puolue

Päädyin lopulta aiheeseen nimby. Alun perin mielessä oli sellainen aihe kuin kaupunkirakenne. Kaupunkisuunnittelun asiantuntija nimittäin sanoo, että Helsinkiä pitäisi rakentaa tiiviimmin. Asiaa olisi mielenkiintoista tarkastella myös erään henkilön vakituisen sijaintikaupungin Jyväskylän osalta. Onhan Jyväskylä sentään pinta-alaltaan jotakin aivan muuta kuin Helsinki ja väkiluku vain 133 000. Onhan todettu, että Jyväskylän kantakaupunki pääsi tietyssä kehitysvaiheessa hajanaistumaan. Lisäksi Jyväskylä on harrastanut pinta-alallista laajentumista ja laajentumispyrkimystä oikeastaan olemassaolonsa ajan. Jätetään aihe kuitenkin myöhempään ajankohtaan. Nyt aiheena on nimby.

Minua kiinnostaa tietyissä oudoissa yhteyksissä, mitä puoluetta henkilö tai ryhmä henkilöitä edustaa tai on ainakin edustavinaan. Tarkoitan sellaisia yhteyksiä kuin että joku lausahtaa jotakin tylyä, asiatonta tai epäystävällistä tai käyttäytyy suvaitsemattomasti tai muuten huonosti jotakuta tai joitakuita kohtaan. Jos vaikkapa henkilön blogimerkinnästä tai kommentista on linkki tämän profiiliin ja jos tuo henkilö sanoo jotakin tylyä, klikkaan usein katsomaan mitä puoluetta henkilö mahdollisesti edustaa jos puolueelle on paikka profiilissa. Valitettavasti nämä ovat aika usein ”sitoutumattomia” kuten minäkin. Se ei ole ehkä oikein hyvä suositus sitoutumattomille, että tulee sanoneeksi jotakin tylyä. Olikohan tämä vitsi? Toivottavasti.

Nyt sitten kiinnosti, missä puolueessa on eniten nimbyilijöitä. Arvelin toki, ettei aiheesta helposti löydy selvityksiä. Eikä nytkään kovin tarkasti edustavaa ilmeisesti löytynyt. Satuinpa sentään löytämään Tamperelainen-lehden jutun siitä, miten Tampereella kunnallisvaalien ehdokkaat suhtautuisivat lähelleen rakennettaviin tietyille ryhmille tarkoitettuihin asumisyksiköihin ja muihin viime aikoina keskustelua herättäneisiin kohteisiin. Tässä yhteydessä Tamperelainen vertailee myös ehdokkaiden puolueita nimbyn osalta. Lisäksi Tamperelainen laittaa joitakin kaupunkeja järjestykseen nimbyn suhteen ainakin ehdokkaiden keskuudessa. Tosin lehti sanoo, että nimbyä esiintyy ehdokkaiden joukossa paljon vähemmän kuin äänestäjien. Ilmeisestikin tarkoitetaan vastauksissa julkituotua nimbyä.

Mielenkiintoista on lukea myös jutussa esitettyjä ehdokkaiden kommentteja suhtautumisestaan päihdekuntoutujien yksiköihin ja muihin esillä olleisiin kohteisiin. Nuo kommentit mielestäni paljastavat sittenkin yllättävimmin sen, miten vaikeaa joillekin ihmisille on sulattaa jotkin jutut ympäristössään, olkoon kyseessä sitten minkä puolueen ehdokas tahansa.

Puolueiden edustajien suhteet nimbyyn voivat itsellenikin aiheuttaa ristiriitaa, kun saatan hyvinkin joutua puntaroimaan nykyisen potentiaalisen äänestyspuolueeni (mikähän se muuten on) ja jonkin aivan toisenlaisen puolueen välillä. Ei sellainen ristiriita ole kiva, eihän. Tosin silmiähän se kaikki avaa. Voihan lisäksi olla niin, että vastauksissa julkituotu nimby ja tosielämän nimby menevät puolueittain jopa ristiin. Tarkoitan siis jonkinlaista tekopyhyyttä. Mitään erityistä tietoa minulla ei asiasta kuitenkaan ole.

Tuli myös mieleen eräs ajatus, miten näitä vastarintaongelmia voisi vähentää, mutta en nyt ota sitä tähän. Kyseessä ei ole valistuskampanja vaan ihan aluesuunnitteluun liittyvä idea. En tosin tiedä, onko idea uusi.

Tuossa on se Tamperelaisen juttu.
http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/158204-vaalikoneen-mukaan-ehdokas-ei-ole-nimby


Lue myös tämän blogin muita kirjoituksia. Niitä on jo satoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti