keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Jos väität jotakin, ilmaise se "suoraselkäisesti"

Otan käsittelyyn erään tavan, jota moni käyttää ”väittäessään” jotakin. Jotkut kirjoittajat ja puhujat aloittavat usein lauseensa: ”Väitän että”. Jälleen luin erästä kirjoitusta, jossa kirjoittaja esittää ”varmoja” mielipiteitään käyttämällä tätä epävarmuuden paljastavaa aloitusta ”Väitän että”.

Jos haluaa väittää jotakin, pitää todellakin uskaltaa esittää väite niin kuin se on ollut tapana esittää eikä kierrellä ja kaarrella. Jos siis haluaa ja aikoo esimerkiksi väittää, että tietyillä veromuutoksilla saavutetaan tiettyjä muutoksia kansantaloudessa, ei pidä käyttää sanamuotoa ”Väitän että muuttamalla verotusta…” vaan pitää sanoa suoraan esimerkiksi: ”Muuttamalla verotusta X:sti lisätään bruttokansantuotetta Y prosenttia.” Tuo oli siis kuvitteellinen esimerkki. Olennaista tässä on, että jos väittää niin sitten todellakin väittää rehellisesti ja suoraselkäisesti eikä ole vain väittävinään.

Jos muodikkaasti ja niin julmetun ”varmasti” sanoo tai kirjoittaa ”Väitän että”, ”väittäjä” vain ilmaisee olevansa jotakin mieltä. ”Väitän että” on pelkkä takaportti, jolla vältetään vastuu ”väitteen” todenperäisyydestä. Sen kuulee omissa korvissaankin, että ”Väitän että” ei ole mikään rehellinen väite, vaan se on pelkkä näkemys tai mielipide. Takaportin lisäksi ”Väitän että” onkin keino, jolla puhuja tai kirjoittaja yrittää antaa vakuuttavan ja jämäkän vaikutelman. Mutta lopputulos on kaikkea muuta. Se on itse asiassa päinvastainen. ”Väitän että” on säälittävä tapa olla olevinaan varma jostakin, josta ei kuitenkaan ole läheskään varma. Siinä yleensä yhdistyvätkin kova halu vaikuttaa toisten mielipiteisiin ja epävarmuus puheena olevasta asiasta. Ikävä ristiriita siis sanojan itsensäkin kannalta.

”Väitän että” -sanamuoto kuulostaa siltä, kuin henkilö kuvailisi ajatuksiaan ja sanomisiaan itsensä ulkopuolelta, ulkopuolisena kertojana. Miksi ”Väitän että”-ihmiset eivät käytä reilusti sanamuotoa ”Mielestäni” tai ”Olen vahvasti sitä mieltä että” tai ”Vakaa käsitykseni on että” tai muuta luontevaa ja konstailematonta ilmaisua?

Lue myös blogin muita kirjoituksia. Niitä on jo satoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti