lauantai 20. heinäkuuta 2013

Asuntomarkkinat ja ennustaminen - tässä kätevä tapa

Usein, kun arvioidaan asuntomarkkinoiden tulevaa kehitystä, käytetään mielellään erästä toteamusta. Tuota tarkoittamaani ennustamisen tapaa kannattaisi käyttää monella muullakin alalla, sillä se on turvallinen, fiksun kuuloinen ja vaivaton. Se on turvallinen siinäkin mielessä, ettei sillä ainakaan pahemmin onnistu sössimään oman alansa bisneksiä. Tarkoitan seuraavaa toteamusta: ”En usko, että yleisellä tasolla tapahtuu suuria muutoksia lähiaikoina.” Suosittelen tätä paremman puutteessa mille tahansa alalle, kun pitää esittää ”vakuuttava” arvio esimerkiksi lähitulevaisuudesta.

On kuitenkin annettava tunnustus viime aikojen talousennusteille, sillä niissä onneksi jo uskalletaan sanoa hankaliakin asioita. Enää ei koko ajan väitetä, että Suomen, Kreikan tai euroalueen taloudessa tuskin yleisellä tasolla tapahtuu suuria muutoksia lähiaikoina. Nyt pikemminkin voi ainakin rivien välistä lukea, että aivan lähiaikoina voi tapahtua mitä tahansa vaikka sitä ei suoraan myönnettäisikään. Asuntomarkkinat tuntuvatkin olevan poikkeus tästä, mikä johtuu varmaan asian bisnesluonteesta. Ja eihän tietenkään joka hetki tapahdukaan mullistuksia varsinkaan huonompaan suuntaan (heh). Mutta eihän se koko ajan mahdotontakaan ole.

Asuntomarkkinoiden ennustaminen on luultavasti sen takia aina varovaista tai optimistista, että yleensähän arvioita kysytään nimenomaan alan yrityksiltä. Toisenlaiset ennustajat voisivat antaa toisenlaisia arvioita.

Lue myös blogin muita kirjoituksia. Niitä on jo satoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti