keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Keskustan ja perussuomalaisten varjobudjetit – politiikan automatisointi

Lukaisin perussuomalaisten ja keskustan varjobudjetit. Lukemisen jälkeen jäi vaikutelma, että ei niistä osaa sanoa oikein mitään. Jos kuitenkin jotakin yrittää repiä, kai se on että toinen vetoaa erinäisiin äänestäjäryhmiin tarjoamalla pikku verovähennyksiä sinne tänne ja toinen pyrkii samaan antamalla pikkutukia sinne tänne. Kumpikin yrittää näin antaa henkistä vipuvoimaa monelle taholle.

Laadullisessa osassa eli niissä kauniissa sanoissa keskustan suuria juttuja ovat Infra Oy ja miljardirahasto. Rahastosta rahoitettaisiin kaikkea pitkäjänteistä ja tuottavaa suurta ja pientä. Rahaston pääoma käsittääkseni tulisi valtiolta, eläkerahastoilta, elinkeinoelämältä ja kansan kärttyisästä ja talkoo-isänmaahenkisestä kädestä. Ajatuksena on varmaan myös jonkinlainen kansalaissijoittaminen, joka voisi jopa tuottaa sijoittajalleen jotakin yli käyttötilin koron jos oikein hyvä tuuri kävisi.

En ole ollut tähän mennessä mitenkään vakuuttunut tuosta keskustan miljardirahasto-ideasta enkä ole vieläkään.

Hyvää keskustan pitkän tähtäyksen ohjelmassa, nyt ei siis puhuta vaihteeksi budjetista, on eläkeiän noston mainitseminen. Uskaltavat sentään sellaisen ääneen lausua. Pakkohan se on joka tapauksessa tehdä, tuo nosto.

Mitähän noista perussuomalaisista sanoisi? No pakkoruotsin poistoaloitettahan ne näyttävät budjetissaan tukevan, mikä on hyvä asia. Ja tietenkin ne kehitysavun jonkinasteiset leikkaukset, jos oikein ymmärsin, ja varmaan muutakin leikkausta oli.

Tarkennetaan vielä sen verran, että näistä kahdesta perussuomalaiset on se joka antaisi miljoonan pari rohkaisuksi sinne tänne kuten esimerkiksi suomalaiseen kirjallisuuteen kirjastotuen muodossa ja liikuntaharrastukseen, ja keskusta puolestaan se, joka myöntäisi pikku vähennyksiä siitä ja tästä tulosta ilmeisesti henkiseksi kannustukseksi.

Vielä tuosta keskustan budjetista. Kun siinä halutaan jaksottaa parille vuodelle yhteisöveron lasku, niin ei kai ne nyt yritä hämätä että siitä syntyisi valtiolle jokin kestävä säästö. Siis kun siinä verrataan vuoden 2014 hallituksen ja keskustan budjettia, niin siihen saadaan keskustan hyväksi parin sadan miljoonan säästö. Mutta eiköhän se koske tosiaan vain kyseistä vuotta, jos ne kuitenkin meinaa saman yhteisöveron laskun toteuttaa kuin hallituskin.

Ja mites Infra Oy ja miljardirahasto mahtaisivat näkyä budjetissa? Voisi olla aika menopainotteista monta vuotta, vaikka keskusta nasevasti sanookin että politiikkaa pitää tehdä ajassa. Voisi mennä siis budjetti jonkin aikaa päälaelleen, jos siihen laitettaisiin nuo miljardirahaston vaikutukset. Vai oliko se taas sitä nousukauden ohjelmaa jo?

Meni nyt enemmän keskustasta puhumiseksi, mutta kun en enää oikein muista mitä kaikkea olennaista siinä perussuomalaisten budjetissa sanottiin. Aika kaunopuheistahan se oli laadulliselta osaltaan. Kumpi noista olisi parempi? Vaikea sanoa. Ehkä ei niin kumpikaan. Tosin kuten ennenkin, myös nyt perussuomalaisten budjetti löytyi helpommin. Keskustan sai taas hakea sieltä ja täältä, kunnes löytyi osa sieltä toinen täältä. Lisäksi keskusta keskittyy enemmän periaatepuoleen, ja sen se osaakin ilmaista paremmin kuin perussuomalaiset. Mutta asia on kumminkin niin, että lopulta vain luvut puhuvat, ja niitähän tässä toivottiin.

Sitten tapojeni vastaisesti rupesin heti vilkuilemaan, mitä joku muu on sanonut näistä keskustan ja perussuomalaisten varjobudjeteista. Muun muassa törmäsin paariinkin kertaan tuohon demareiden arvioon. Mutta sitä lukiessa menin aivan sekaisin, ja koko loppuiltakin meni. Siis varjobudjetithan julkaistiin eilen 22.10.2013, mutta katsokaa mihin demari.fi jälleen on yltänyt. Katsokaa päiväyksiä. Paljastan jo sen verran, että nehän näyttävät olevan vähintään viisi päivää edellä. Palkinto heille siitä taas. Se demareiden arvio noista? budjeteista on tuossa:
http://www.demari.fi/politiikka/paakirjoitukset/8190-varjobudjetit-vain-vaisu-haastaja

Demarin arvion luettua tuli myös mieleen, että kun jopa hoiva-alalla, siis ihmisläheisellä alalla, kehitetään robotteja, niin olisiko niistä apua politiikassa. Huhhuh kaikkea sitä tuleekin mieleen.

Lue myös blogin muita kirjoituksia. Lue vaikka koko blogi!

Ja sitten peukkuja alas! Semmoinen nappi pitäisi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti