maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kaavoitus ja vastustaminen, esimerkkeinä tuulivoima ja tuulivoimalat

Nykyään vastustetaan paljon kaikenlaista, ja tulevaisuudessa vastustetaan vielä enemmän. Vastustaminen hidastaa Suomen, sen alueiden ja kaiken kehittymistä. Vastustaminen myös tekee kehittämisen ja rakentamisen yhä kalliimmaksi ja paperisotaisammaksi (byrokraattisemmaksi). Jos voitaisiin luottaa siihen, että vastustamisen aiheuttamasta haitasta huolimatta lopulta ”oikeus” voittaisi ja päästäisiin järkevään tulokseen kulloisenkin vastustetun hankkeen osalta, vastustaminen ei olisi kauhean vahingollista. Mutta jos myös lainsäädäntö ja sen tulkinta mahdollisesti ovat vastustushenkisiä, ollaan vaikeuksissa. Tällöin kehitys todellakin hidastuu, ja Suomessa ei kohta voi esimerkiksi rakentaa mitään tavanomaisesta poikkeavaa eikä oikein tavanomaistakaan.

Miten voitaisiin ennalta ehkäistä sitä, että jouduttaisiin vastustukselle alttiiksi erilaisissa merkittävissä hankkeissa? Tärkeää esimerkiksi rakentamisen osalta varmaankin on, että kaavoitus olisi mahdollisimman pitkäjänteistä. Pitäisi osata ennakoida mahdolliset kaukanakin tulevaisuudessa olevat rakentamistarpeet alueella. Jos nähdään, että alue voisi olla joskus esimerkiksi sopiva energiatuotannon rakentamiskohde, edes aluetta lähelle ei pitäisi kaavoittaa esimerkiksi vapaa-ajan asumista eikä ehkä muutakaan asumista kaikin paikoin.

Selväähän on, että kaavoituksen pitää olla johdonmukaista ja kuntalaisille pitää antaa oikea kuva siitä, mihin tarkoituksiin alueita pitkällä tähtäyksellä suunnitellaan. Pitkäjänteisellä ja tiedottavalla kaavoituksella vähennetään sekä aiheetonta että aiheellista vastustamista myöhemmin siinä vaiheessa, kun alueelle suunnitellaan jotakin konkreettista, esimerkiksi energian tuotantoa, kaivostoimintaa, teollisuutta tai liikenneväyliä.

Otetaan esille tässä erikseen tuulivoima ja tuulivoimalat, jotka ovat jälleen puheenaiheina. Tuulivoimasta ja tuulivoimaloista esiintyy kärkeviä varmoja mielipiteitä enemmän kuin rauhallista ja täsmällistä keskustelua. Seuratessa keskusteluja tuulivoimasta ja tuulivoimaloista tulee jostakin syystä mieleen väittely suomalaisesta liikenteestä, liikenneturvallisuudesta, autokannan iästä ja autoverosta. Myös liikennekeskustelussa tunteet kuohuvat ja varmoja mielipiteitä esitetään puolin ja toisin. Sekä energiakeskustelussa että liikennekeskustelussa on se vika, että tällainen maallikko huomaa olevansa keskustelukommentit luettuaan yhtä tietämätön kuin ennenkin. Keskustelussa ei siis ”jaeta” tietoa vaan taistellaan äänekkäimmästä mielipiteestä.

Tuulivoimasta ja tuulivoimaloista on aika vaikea löytää numerotietoa. Eivät edes tuulivoimaan liittyvät organisaatiot tunnu antavan kovin paljon tietoa, jotta tuulivoimaa voisi verrata muihin energiamuotoihin tai jotta voisi arvioida tuulivoimasta esitettyjen väitteiden todenperäisyyttä. On hiukan sellainen lähestymistapa, että täsmällisiä tietoja ei oikeastaan edes tiedetä. Se antaa huonon kuvan tuulivoimasta. Informaatio jää lähinnä mainosasteelle niin, että tuulivoimasta pyritään antamaan kuva yleisesti hyvänä.

Hiukan heppoista on siis edelleen tiedottaminen ja keskustelu tuulivoimasta. Tällä tavalla vallalle pääsevät maku- ja tunnekysymykset. Numeroista tiedetään liian vähän vielä. Mutta onneksi löytyi Lappeenrannan teknillisen yliopiston vertaileva tutkimusraportti sähkön tuotantomuodoista Suomessa. Se on todella erinomainen tietopaketti. Se on selkeä ja riittävän nopeasti luettava ja omaksuttava. Tutkimusraportti sattui löytymään lehtien Vihreä lanka ja Talouselämä avulla.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimusraportin mukaan tuulivoimalat pärjäävät sähkön tuotantokustannusvertailussa hyvin ja ilmeisesti tulevaisuudessa vielä paremmin. Laskelmissa ei oteta huomioon säätö- ja varavoiman tarvetta eri tuotantomuotojen osalta, kuten raportissa todetaan.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimusraportissa ydinvoimalan taloudellisena käyttöikänä käytetään 40:ä vuotta ja muiden sähköntuotantolaitosten käyttöikänä 25:tä vuotta. Näistä lähtökohdista maalle rakennettavat tuulivoimalat pärjäävät erinomaisesti. Tuotantomuoto kilpailee melko menestyksellisesti ydinvoimalan kanssa tuotantokustannusten ”mataluudessa”.
Tuulivoiman sähköntuotantokustannukset, kun lasketaan sekä rakentamis- että käyttökustannukset eli kaikki, ovat raportin mukaan noin 53 euroa/MWh (megawattitunti). Sehän olisi kilowattitunnilta 5,3 senttiä. Siis tuotantokustannus eli omakustannushinta, kun tuulivoimaloiden kaikki kulut on laskettu.

Tuulivoima on erittäin pääomavaltainen sähkön tuotantomuoto. Kokeeksi noin summittaisesti eli hyvin epätarkasti laskeskelin, mikä olisi megawattitunnin tuotantokustannus jos tuulivoimaloiden käyttöiäksi laskelmassa laitettaisiin 15 vuotta. Päädyin tulokseen noin 80 euroa/MWh. Jostakin muusta yhteydestä satuin tulemaan aikaisemmin samaan suuruusluokkaan. Tosin tämä aikaisempi päätelmäni oli todella hyvin epämääräinen ja epävarma.

Nyt päädyin tuohon noin 80 euron tulokseen yksinkertaisella verrannollisuuskaavalla. En ruvennut laskemaan tulosta alusta asti siten, että jakaisin perustamiskustannukset korkojen kanssa käyttövuosille kuten raportissa käsittääkseni tehdään. Lisäksi olisi väärin sähkön tuotantomuotojen keskinäisen vertailun kannalta, että vain tuulivoimaloiden käyttöikäarviota muutettaisiin ja muiden sähkön tuotantomuotojen käyttöiät pidettäisiin laskelmassa entisellään. Tärkeintähän olisi, että laskelmissa voitaisiin käyttää mahdollisimman oikeanlaisia käyttöikiä sähkön tuotantolaitoksille, niin ydinvoimaloille kuin muillekin tuotantolaitoksille. Mutta siis absoluuttisia sähkön tuotantokustannuksia kiinnostavampi kuitenkin tässä yhteydessä on eri tuotantomuotojen keskinäinen järjestys. Siinä tuulivoima pärjää hyvin.

Toivotaan onnea ja menestystä tuulivoimaloille. Niitä suunniteltaessa kannattaa ilmeisesti olla avoin, rehellinen ja pitkäjänteinen. Vaikuttaa myös siltä, että pieni ja sievä ei ole tuulivoimatuotannossa edullista vaan mieluummin kannattaisi rakentaa mahdollisimman suuria tuulivoimapuistoja. Näin tuulivoimaloista saataisiin halvempaa sähköä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimusraportti, Sähkön tuotantokustannusvertailu
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/86304/S%c3%a4hk%c3%b6n%20tuotantokustannusvertailu%20%2c%20tutkimusraportti%2027%2c%202012.pdf?sequence=1


Lue myös blogin muita kirjoituksia. Niitä on jo satoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti