Käyttäkää hyväksenne kansalaisaloite-mahdollisuutta. Nyt ei pidä nynnyillä eikä pidä pelätä olla jotakin mieltä ihan itse. Jos mielipide on, on pieni vaiva antaa tuki tärkeänä pitämälleen kansalaisaloitteelle.
Suosittelen todella omaa ajattelua. Miksi erityisesti? Esimerkiksi jotkin poliitikot lausunnoissaan tai jotkin sanomalehdet pääkirjoituksissaan tai artikkeleissaan saattavat ajoittain yhdistää kansalaisaloitteisiin ja kansalaisten muutosvaatimuksiin seikkoja, jotka eivät kuulu itse näihin aloitteisiin tai muutosvaatimuksiin. Miten ne sen tekevät? He tai ne esimerkiksi mainitsevat jonkin aloitteen ja sitten samassa yhteydessä esittävät aloitteen (oletetusta) kannattajakunnasta kielteisiä väitteitä tai viittauksia niin, että kannattajista helposti syntyy epäoikeutettu kielteinen yleiskuva. Yleiskuva sitten saattaa leimata kenet tahansa yksittäisen kannattajan mielipiteineen erityisesti motiivien osalta.
Edellä kuvattu on yksi tapa, jonka harmikseni olen viime päivinä jälleen kohdannut mediaa seuratessani. Lukijan pitää tällaisessa tilanteessa olla tarkkana, että arvioi aloitteen aloitteena eikä hämäänny siitä, että aloitteen "vastustaja" esittää kielteisiä väitteitä tai vihjailuja liittyen aloitteen taustaryhmiin ja kannattajakuntaan. Toki "vastustajat" eivät ainakaan yleensä väitä suoraan sellaista, että kaikki kannattajat olisivat esimerkiksi asenteellisia tai vihamielisiä jotakin kohtaan, vaan "vastustajat" käyttävät muunlaisia sanakäänteitä. Sillä, että tässä puhun nyt "vastustajista", en todellakaan pyri leimaamaan vuorostani joitakin.
Pitäisiköhän median ja yksittäisten vaikuttajien nyt vuorostaan sitoutua laadukkaaseen keskusteluun ja irtisanoutua laaduttomasta keskustelutyylistä kuten harhaanjohtavasta leimaamisesta. Tätäkin tärkeämpää on ja oikeastaan ainoa tärkeä asia on, että ihmiset ajattelevat ja päättävät itse kriittisesti, antamatta sosiaalisen painostuksen tuntemuksen häiritä hyvää asiaa.
Kansalaisaloitteista puhuessani tarkoitan samalla myös muita muutostoiveita ja –vaatimuksia, joita keskusteluissa tuodaan esille, jotka eivät ole siis ainakaan vielä kansalaisaloitteen muodossa. Näistä vuosien keskusteluista ja adresseista monet kansalaisaloitteetkin ovat saaneet alkunsa.
Pitää tunnistaa leimaava puhe. On varottava myös latistajia.
Kansalaisaloitteet:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti