maanantai 17. kesäkuuta 2013

Tuulivoimalat – ei ”tänne”

Suomi ja Keski-Suomi eivät kehity vastustamalla.

Tuulivoimalat kuuluvat siihen olioryhmään, jonka jäseniin suhtaudutaan sitä kielteisemmin mitä lähemmäksi ne tulevat ellei sitten täysin kielteisesti sijainnista riippumatta. Tuulivoimaloiden vastustaminen herännee tai heräsi jo myös Keski-Suomessa sen johdosta, kun maakunnassa kartoitettiin mahdollisia (siis enemmän tai vähemmän mahdollisia) tuulivoimaloiden sijoituspaikkoja.

Tuulivoimalat herättävät tunteita ja pelkoja. Vesireittini pilaantuu, näkymäni pilaantuu, linnut kuolevat, päänsärky iskee, heijastuksia tulee ja meteliä etenkin. Vastustajien asenne ympäristöään kohtaan on, että koskaan et muuttua saa. Läheissuhteissa tai melkein missä muussa asiassa tahansa asennetta pidettäisiin vaarallisena. Tuulivoiman teknis-taloudelliset vastustajat puolestaan vyöryttävät esiin väitteitä, joiden mukaan tuulivoima ei milloinkaan voi kannattaa Suomessa eikä oikein missään ilman jatkuvaa julkista tukea. Säätövoiman tarvekin on suuri ongelma heidän mielestään.

Tuossa kylällä humisee, kohisee ja välillä iloisesti pauhaa tehdas, ja se on nimenomaan myönteinen ääni. Siinä se vain on ollut iät ja ajat ja toivottavasti laulaa menestyksellä vielä pitkään. Mutta silläkin on tarkat viranomaiskriteerit. Luin juuri viranomaisen julkipanoa asiasta muutaman vuoden takaa. Oli muuten mielenkiintoista luettavaa., kun sai yleiskuvan tehtaan (osan siitä) toimintaprosessista. ”Paperissa” todettiin myös esimerkiksi desibelirajat lähiasutuksen osalta, ja kyseiset ja muutkin ehdot todettiin täytetyn hyvin. Juuri näin edellytettäisiin ja toimittaisiin tietysti myös tuulivoimaloiden suhteen, joten ei pidä olla niin huolissaan. Huolestuneisuus tai vastustava asenne eivät edistä hyvinvointia.

En väitä, että tuulivoima olisi jokin erityinen työllistäjä. Käytön osalta se ei ilmeisesti paljon työllistäkään, mutta tuulivoima on yksi energiamuoto muiden ohella. Ja säätövoimaahan toki siinä tarvitaan paikkaamaan tuulen vaihtelevuutta, mutta kun tuulivoima ei muutenkaan kasvane kovin suureksi Suomessa, myös säätövoimatarve pysyy aisoissa.

Yksinkertainen kysymys: Paraneeko elintaso ja lisääntyvätkö toimeliaisuus, alueen elinvoima ja työllisyys vastustamalla? Ilmeisesti paranee ja lisääntyvät monen mielestä. On käynyt mielessä, olisiko esimerkiksi Keski-Suomen ja Jyväskylän heikon työllisyyden taustalla myös se, että kun on perinteisesti totuttu muutamaan suureen teollisuustyönantajaan, niin nyt ei osata asennoitua uuteen tai muuttuvaan. Mutta ehkä näitä perinteisiä suuriakin on joskus vastustettu. Voisi myös kysyä, mikä lopultakin olisi se vastustelijoiden ratkaisu esimerkiksi Jyväskylän elinvoiman lisäämiseen. Idea saisi mielellään olla selkeä, uskottava ja kustannettavissa oleva

Keski-Suomen tuulivoimaraportti:
http://www.keskisuomi.fi/filebank/22090-Tuulivoima_loppurap_Keski-Suomi.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti