lauantai 15. kesäkuuta 2013

Suomi vaikea kieli

Usein väitetään, että suomi on vaikea kieli. Käsitys ja kokemus vaikeudesta vähentävät ulkomaalaisen motivaatiota opetella suomea. Olen uskonut väitteeseen.

Vaikeus-väitettä vastaan on alettu hyökätä. Käsittääkseni kielten opettajien taholta on kuulunut, ettei suomi ole mitenkään erityisen vaikea kieli. Vaikeus on vain kummallinen uskomus, sanovat he. Kielten opettajien tyrmäävä väite ei ole vakuuttanut minua. Olen pitänyt väitettä monella tapaa epäilyttävänä, haitallisena ja tarpeettomana jopa Suomen (maana) kiinnostavuuden ja erityisyyden (brändi?) kannalta. Väite, että suomi ei olisi vaikea kieli, on mielestäni ennen kaikkea väärä.

Kun suomi edelleen on oletukseni mukaan vaikea kieli ulkomaalaiselle, on hämmästyttävää ammattilaisilta (oletan) yrittää pehmennellä ja mitätöidä vaikeutta. En oikein tiedä, mitkä ovat tällaisen vastaväitteen motiivit, eikä motiivien laatu nyt tärkeintä olekaan. Nurinkurista suomen kielen vaikeuden perusteettomassa tyrmäämisessä on se, että sillä tavalla jätetään hyödyntämättä kielen eksotiikka Suomen houkuttelevuuden kannalta. Mitä jännää on maassa, jossa kaikki on tuttua, helppoa, pehmeää ja haasteetonta. Mitä jännää on maassa ja kielessä, joilla ei ole terävää profiilia ja saavuttamattomuuden ja itseriittoisuuden vaikutelmaa. Ei suomen tarvitse olla helppo kieli. Ja kun se ei sellainen ole, on hyödynnettävä kielen erityisyys. Suomen maana ja suomen kielenä kannattaa olla reilusti (taas tämä hallituksen sana) sitä mitä ovat.

Toinen tai ehkä jo kolmas olennainen seikka on, että suomen kielen vaikeuden tyrmääjät harhauttavat maahanmuuttajaa. Pitää antaa nimenomaan realistinen kuva kielestä. Ei kannata pohjustaa kotoutumisen takaiskuja sillä, että auktoriteetin voimalla väitetään vaikeaa helpoksi. Mielestäni vähemmän tuottaisi pettymyksiä kielen opiskelijalle, kun kielestä annettaisiin heti mahdollisimman oikea kuva kielen vaikeutta häpeilemättä.

Nytpä on selvitetty eri kielten vaikeutta. Vaikeimpia ovat tyypillisesti Aasian kielet, mutta seuraavaan vaikeustasoon kuuluu muun muassa suomen kieli. Lisäksi on tarkasteltu asiaa erityisesti englanninkielisen kannalta, ja myös tällöin suomi kuuluu vaikeisiin kieliin.

Näin meinasi syntyä uusi uskomus, jonka mukaan väite suomen kielen vaikeudesta olisi pötyä. Ei ollut pötyä vaan täyttä totta. Suomi on vaikea kieli, ei meille mutta muille.

Tuossa se sanotaan:
http://yle.fi/uutiset/maailman_vaikeimmat_kielet_listattu_katso_miten_suomi_sijoittuu/6689352

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti