keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kokoomuksen veroajattelu selvisi nyt kiertelemättä

Se, miksi kokoomus korostaa arvonlisäverotusta, on jäänyt tähän asti hiukan avoimeksi ja ristiriitaiseksi arvoitukseksi ainakin minulle. Ensinnäkin sitä on tähän asti perusteltu sellaisin sanakääntein, kuin että arvonlisävero antaa kuluttajalle mahdollisuuden itse vaikuttaa verotuksensa määrään. Perustelu on aina tuntunut täysin ristiriitaiselta verotuksen valtiontaloudellisen keräämistavoitteen kannalta. Toiseksi välillisten verojen ihailijat perustelevat asiaa tyypillisesti sillä, että työtä ei kuulemma voi enempää verottaa. Se taas perustellaan sillä, että työn verotus kuulemma heikentäisi työllisyyttä.

Kun edellä olevia perusteluita katsoo yhdessä, ihmettelee tietysti seuraavaksi miksei sitten myös alv:n korotus lisäisi työttömyyttä jos kerran kuluttaja voisi jopa halutessaan vähentää kulutustaan veroja välttääkseen. Silloinhan se tuhoaisi kahta kautta verotuksen tarkoitusta eli verovarojen keräämistä valtiolle Se toinen ihmettely omalta osaltani on periaatteellisempi eli se, että arvonlisävero nimenomaan välttämättömyyshyödykkeissä vaikuttaa suhteellisesti sitä enemmän mitä vähemmän henkilöllä on ostovoimaa. Tosin tämän oikeudenmukaisuusseikan osalta onkin aika helppo ”ymmärtää” kokoomuksen ideologia. En ole ajatellutkaan, että se olisi sama kuin omani. Toki on harmillista, että tällainen ero on.

Tänään tuo ristiriitaisuus esimerkiksi kokoomuksen veroideologian osalta hälveni huomattavasti ainakin minun silmissäni. Nimittäin hs.fi (5.6.) toteaa jutussaan Sampsa Katajan (kok.) veroperustelusta seuraavasti:
Kataja katsoo, että välttämättömiä hyödykkeitä on järkevä verottaa. Toisin sanoen: ruokaa on pakko ostaa, ja se takaa rahavirran valtion kirstuun.
Tuo on sanottu yllättävän kiertelemättömästi verrattuna siihen, miten asiaa on mielestäni pyöritelty tähän asti. Kannattaisi muuten aina sanoa asiat mahdollisimman suoraan, jolloin ei tarvitsisi arvuutella turhia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti