En lue puolueiden paperisia lehtiä tai sähköisinä paperisen oloisia lehtiä, mutta luen säännöllisesti tärkeimpiä puolueellisia verkkolehtiä. Nämä tärkeimmät ovat Verkkouutiset (Kok.), perussuomalaisten verkkolehti, Verkkoapila (Kesk.) ja demari.fi (SDP). Tuo on myös niiden paremmuusjärjestys. Tai siis tarkemmin niin, että kaksi ylitse muiden ovat kokoomuksen Verkkouutiset ja perussuomalaisten verkkolehden uutissisältö. Demari.fi ja keskustan Verkkoapila jäävät jalkoihin mutta antavat tarvittavaa ärsykettä ja parhaimmillaan paljastavat omalta osaltaan miten asiat politiikassa ovat.
Kokoomuksen Verkkouutiset piristyi jossakin vaiheessa, ja sieltä löytyy puolueellisuudesta huolimatta kaikenlaista poliittisesti kiinnostavaa ja muutenkin. Tuo monipuolisuus, jopa suvaitsevaisuus, onkin Verkkouutisten suuri plussa. Sitten ne Verkkouutisten kolumnit sun muut ovat ajatuksiltaan mitä ovat, mutta se taas on kirjoittajien ongelma. Kuitenkin niitä luen, sellainen on ihminen.
Perussuomalaisten verkkolehdestä luen ne uutiset. Kuten tuli ilmi, en viitsi lukea perussuomalaistenkaan varsinaisen lehden ladattavaa versiota. Haluan lukea vain poliittiset uutiset helposti ja yksinkertaisesti verkkosivulta. Perussuomalaisten verkkolehden uutisissa onkin mainituista verkkolehdistä paras näkökulma poliittisiin asioihin. Mutta tosiaan Verkkouutiset on puhtaasti jorinalistisesti monipuolisin toistaiseksi.
Demari.fin käyn aina katsomassa, mutta usein petyn varmaan sen takia kun se on niin demari. Tosin tunnustus pitää antaa esimerkiksi siitä, että siinä jopa keskustellaan jonkin verran. Lehden osittainen kiinnostavuus on muutenkin siinä, että se inspiroi haastateltavien tai muiden lausunnon antajien änkyräkommenteilla ja demarimaisilla kolumneillaan ja pääkirjoituksillaan.
Pidän paljon enemmän keskustan Verkkoapilan ulkoasusta sen selkeyden vuoksi kuin demari.fin ulkoasusta. Tämä on siis luettavuusseikka. Verkkoapilassa tulevat heti esiin ne keskustamaiset otsikot. Demarissa taas asettelu on toisenlainen ja lisäksi seassa on kulttuuria ja muuta tarpeetonta sälää.
Rupesin miettimään, mikä siinä Demarissa sitten olisi vastaavasti parempaa kuin Verkkoapilassa. Sitä on hiukan vaikea sanoa. Ainakin siinä tosiaan kommentoidaan toisin kuin Verkkoapilassa. Ihmettelenkin tuota keskustan Verkkoapilan lähes kommentoimattomuutta. Eikö ole keskustelukulttuuria, miksi ei keskustella? Taidan kuitenkin sijoittaa Verkkoapilan ennen Demaria paremmuudessa.
Erityisesti sen jälkeen, kun SDP:n Demokraatin päätoimittaja vapautettiin tehtävästään, olen suhtautunut lehteen varauksellisesti. Oletan nimittäin, että tuskin siinä voi olla todella kiinnostavalla tavalla kriittistä sisältöä. Ei ainakaan puoluetta kohtaan. Jos näin on, kyseessä on ummehtuneisuus, hyvin vastenmielinen ilmiö. Juuri tässä suhteessa taas kokoomuksen Verkkouutiset vaikuttaa demari.fin vastakohdalta ja pelkästään myönteisessä mielessä. Miten asia sitten on todellisuudessa puoluekriittisyyden ja kirjoitusvapauden kannalta, en tiedä. Mistä sitä tietää, mitä rajoitteita sisällön suhteen on missäkin puoluelehdessä asetettu.
En juurikaan lue vihreää lankaa (Vihr.) enkä Kansan Uutisten verkkolehteä (Vas.). Ainoastaan joskus muistan vilkaista, mitä vihreässä langassa nyt mahtaisi olla, eikä se yleensä yllätä positiivisesti. Kun vihreät kuitenkin on puolue, niin tästä näkökulmasta lehden uutiset tuntuvat tulevan aivan toisesta maailmasta kuin muiden lehtien. Tämä on outoa. Toisaalta ei ole, kun sehän on vihreät, ja näin ollen lehti pysyy lestissään kiitettävästi. Pääpiirteissään vihreä lanka onnistuu käsittelemään asioita, jotka eivät kiinnosta.
Kansan Uutisten verkkolehteen ajaudun joskus jonkin linkin kautta, ja lehdessä onkin paljon terävää sisältöä ja keskustelua. Siitä siis löytyy tarvittaessa myös tasoa.
Lisäksi yhdessä vaiheessa yritin vilkaista verkkolehteä HBL.fi. Sehän ei tietääkseni ole puoluelehti lainkaan vaan ikään kuin Helsingin Sanomien verkkolehteen verrattava sanomalehti kielenä ruotsi, mutta siinä on ollut jokunen kolumni eräästä kiinnostavasta aiheesta. Muutenhan HBL.fi näyttää olevan tiiviisti maksumuurattu (tuskin pelkkä kirjautuminen riittää), joten lukemiseni jäi pariin kolumniin. Se, että HBL.fi on tiiviisti maksumuurattu, on pelkästään hyvä asia. Onhan se siten myös edelläkävijä.
Lue myös blogin muita kirjoituksia. Lue vaikka koko blogi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti