perjantai 27. syyskuuta 2013

Kouvola 600, Jyväskylä 900, mutta ei mitään aaltoa kuitenkaan

Jokin aika sitten bloggasin Kouvolan irtisanomissuunnitelmien julkitulon jälkeen, että huomattavia yt-neuvotteluja olisi tulossa liitoskunnissa suoja-aikojen päättymisten jälkeen.
http://markkinat-politiikka-media.blogspot.fi/2013/09/odotettavissa-huomattavia-yt.html
Vähän kirjoitukseni jälkeen sattui kuitenkin ilmestymään uutinen kuntajohdolle tehdystä kyselystä, jonka mukaan irtisanomisaaltoa liitoskunnissa ei olisi odotettavissa (esim. Kaleva). Nyt sitten tupsahti muun muassa Uuteen Suomeen otsikko Jyväskylän ”yt-pommista”. Samasta asiasta uutisoi Keskisuomalainen.

Olen aikaisemminkin blogannut siitä, että vaikka kuinka talous on ollut vuosikaudet heikkoa paikoin, niin varsinkin henkilöstövähennyksistä puhumista vältellään. Niiden merkitystä saatetaan pitää kuntajohdon taholla pienenä säästötarpeeseen nähden. Toki en ole mikään ammattiennustaja, joten jos kerran irtisanomisten merkitystä pidetään vähäisenä kuntien säästötarpeiden kannalta niin sitten on kai juuri niin. Tosin kyllä se ihmetyttää, voiko tosiaan niin olla.

Nyt kuitenkin jopa minulle jyväskyläläisenä oli uutinen tuo Jyväskylän (enintään) 900 henkilötyövuoden vähennystavoite. Tosin olihan jo ollut puhetta 50 miljoonan euron karsintatarpeesta, joten jotakin sen kai pitikin merkitä ihan konkreettisesti.

Mutta voihan edelleenkin pitää paikkansa se liitoskuntien johdolta saatu kyselytulos, että irtisanomisaaltoa ei tosiaan olisi odotettavissa, kaikesta huolimatta. Siten Kouvola, Jyväskylä ja pari pienempää julkisuudessa ollutta tapausta jäisivät poikkeuksellisiksi yksittäistapauksiksi. Ja tottahan se on, että ei Kouvolan ja Jyväskylän kokoisiakaan liitoskaupunkeja määrättömästi riitä, joten ainakaan näin suuria kertalukuja ei loputtomasti voi tulla. Oliko tuo aika poliitikkomaisesti ilmaistu?


Lue myös blogin muita kirjoituksia. Lue vaikka koko blogi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti