keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kuntaliitos ja viiden vuoden irtisanomissuoja – paratiisi

Joskus luin sellaisesta, että Japanissa sovellettaisiin työpaikoilla jossakin määrin työsuhteiden alasajoa niin, että työntekijän annetaan puuhastella mahdollisesti jopa entisellä palkalla jotakin firmalle merkityksetöntä aikansa kuluksi kunnes tämä itse kyllästyy touhuun ja lähtee. Toki Suomessakin kerrotaan paljon tarinoita siitä, miten työntekijä yritetään savustaa ottamalla tältä pois merkittävät tehtävät, mutta ehkä Japanin käytäntö on hengeltään vähemmän kielteinen kuin Suomen. Se on pikemminkin pehmeä lasku.

Kuntaliitosten viiden vuoden irtisanomissuojassa esimerkiksi päälliköiden tehtäviä ja jopa palkkaa voidaan kuulemma muuttaa, mutta ilmeisesti hierarkiataso ei saisi paljon laskea. No tästä syntyy sitten varmaan meheviä kiistoja niin ihmisten kuin neuvotteluosapuoltenkin kesken, kun toisaalla yritetään pitää kiinni asemista ja ylläpitää ammattisuojaa ja toisaalla yritetään järjestellä organisaatiota toimivaksi.

Kun nyt on tämä viiden vuoden irtisanomissuoja, siellä missä on, niin kaikkien taidoista ja tiedoista on syytä ottaa irti mahdollisimman paljon. Eli olemassa oleva resurssi pitää sitten hyödyntää. Tokihan, jos siis oltaisiin todella paratiisissa, jokainen organisaatio tarvitsisi kaiken mahdollisen työvoiman, ongelma on vain se että kaikkeen ei löydy rahaa. Siitähän se vain on kiinni, ja siksi pitäisi voida järkeistää.


Lue myös blogin muita kirjoituksia. Lue vaikka koko blogi, ihan oikeasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti