lauantai 1. lokakuuta 2011

Alaspäin mennään asuntojen hinnoissa

Kyllä se asuntojen hintapudotus on nyt alkanut. Esimerkiksi Taloussanomissa on ollut syyskuun aikana uutisia ja juttuja, jotka kaikki antavat viitteitä laskusuunnasta. Muun muassa Vuokraturvan skenaarioista minulle muodostuu kuva, että alaspäin mennään oikein reippaasti. Äärimmillään 20 prosenttia vuodessa. Niin ikään Taloussanomien mukaan Kiinteistömaailman Rytkönen toteaa, että vaikka asuntokauppa kävi elokuussa poikkeuksellisen vilkkaana, ihmiset myös tinkivät entistä hanakammin. Nyt on jo tilastoonkin perustuvia lukuja siitä, että Helsingissä käänne laskuun näyttää alkaneen heinäkuussa ja muualla elokuu saattoi olla käännekohta.

Omat heikot signaalini ovat kertoneet laskusta ja laskutunnelmista jo jonkin aikaa. Ongelma vain on se, että kaikenlainen markkinahypetys ja mahdollisesti ajoittainen todellinenkin kaupanteon vilkkaus hämäävät kuluttajaa. Mielestäni asuntokauppoja tehdään yllättävän vähän siihen nähden, mitä markkinakohinan perusteella voisi olettaa. Tietysti myyjillä ja välittäjillä kauppa käy aina kovaa ja tulevaisuudessa vieläkin kovempaa. Se kuuluu pelin henkeen.

On mielestäni erinomainen asia, että ihmiset ovat alkaneet tinkiä. Kiinteistömaailman Rytkönen kuvaa ilmiötä osittain jo kielikuvalla kokeilla kepillä jäätä, kuten Taloussanomien jutusta käy ilmi. Mitähän sanoja mahtaa tarkoittaa? Omasta mielestäni kepillä jäätä tarkoittaa sitä, että ilman määrätietoista harkintaa vain kokeillaan, sattuisiko myyjä hyväksymään tarjouksen. Jos sen sijaan tinkiminen on huolella harkittua, tarjous voi olla vaikkapa 30 prosenttia (tai melkein mitä tahansa) alle pyynnön. Asia riippuu pyynnöstä, myyjän tilanteesta ja markkinatilanteesta. Tietysti se riippuu myös ostajan tilanteesta. Ostajalla on kaikki syy pudottaa tarjouksensa tasolle, joka hänen on järkevää maksaa, kävi tarjouksen miten tahansa. Tällöin tinkimisessä ei ole kyse jään kokeilemisesta kepillä, vaan todellisuudentajusta.

On lisäksi kaksi kiinnostavaa seikkaa, jotka osoittavat käänteen tapahtuneen. Vaikka kauppa on ollut erityisen vilkasta elokuussa, hinnat ovat samalla laskeneet. Onko siis tarjonta suhteessa kysyntään kasvanut ja kasvu laskenut hintatasoa? Ehkä siitä on kysymys, sillä ainakin myynnissä olevien asuntojen määrä on kasvanut. Toinen kiinnostava seikka on, että loppukesän ja elokuun hinnanlaskua ei ole estänyt myöskään kasvukeskusten syksyinen opiskelijaryntäys. En tosin ole aikaisempina vuosina seurannut opiskelijaryntäyksen vaikutusta loppukesän ja alkusyksyn hintoihin. Joka tapauksessa nyt vaikuttaa siltä, että pinnan alla odottaa tuntuva lasku.

Myös korkojen nousu on odotettavissa joskus. Op-Pohjola-lehdessä (3/11) haastateltu pääekonomisti Reijo Heiskanen toteaa, että tulevaisuudessa korot nousevat vähintään pari-kolme prosenttiyksikköä. Kun Op-Pohjolan edustaja sanoo näin, mielestäni on syytä luottaa siihen että vähintään tuon verran korot nousevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti