maanantai 10. lokakuuta 2011

Markkinatalous ja ystävät

Mitä tekemistä toistensa kanssa voi olla ystävillä ja markkinataloudella? Sillä, että on ystäviä, on suuri itseisarvo, eikä ystäviä tarvitse ajatella jonakin verkostona, jota voi hyödyntää. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, jolloin markkinatalouden toimimattomuuden voi paikata vain ystävä, joka on neuvokas, empaattinen ja jolla sattuu olemaan tilanteeseen sopiva ratkaisu käytössään. Näin kävi minulle, kun tietokoneen käyttöön, tarkemmin tietoliikenteeseen, meinasi tulla jälleen lähes kahden viikon käyttökatko laajakaistapalvelun siirron odottelun takia. Silloin hyvältä tuttavalta löytyi nopeasti apu.

Ystävien kanssakäyminen on joustavaa ja hyväntahtoista. Tuttavani ei pyytänyt avustaan korvausta. Emme myöskään yrittäneet vetää aikatauluja kumpikin itselleen edulliseen suuntaan. Ystävä neuvoi minua kärsivällisesti ja ihan ilmaiseksi, kunnes sain kyseisen väliaikaisen aputekniikan käyttööni. Toimintaympäristömme oli suotuisa. Kummankaan ei tarvinnut korottaa ääntään, sillä samassa tilassa ei ollut muita tietoteknisistä ongelmista äänekkäästi puhuvia henkilöitä. Sopimuslomakkeita ei tietystikään tarvinnut täyttää, koska vallitsi luottamus.

Ilman ystävän teknistä apuneuvoa olisi pitänyt vain odottaa siihen asti, kun markkinatalouden ehdoin hankkimani palvelu jälleen alkoi toimia. Markkinatalous saisi kyllä muuttua ystävällisemmäksi, ettei hyväntahtoisten tuttavien tarvitsisi joustaa niin usein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti