torstai 13. lokakuuta 2011

En osta asuntoa, jota koskee lunastuslauseke

Onneksi en ole joutunut vaikeuksiin lunastuslausekkeen takia, kun olen ostanut asuntoa. Aikaisemmin mokomaan lausekkeeseen ei tullut kiinnitettyä ihmeemmin huomiota. Jos se jossakin tuli esiin, ajatteli ettei sitä kuitenkaan käytetä. Tällainen käsitys ja asennoituminen on tietysti väärä ja vaarallinen. Asunto-osakeyhtiöiden vanhat osakkaat käyttävät lunastusoikeutta ainakin siinä määrin, että Suomen kiinteistönvälittäjäliitto saa säännöllisesti kyselyjä, jotka liittyvät ongelmatapauksiin.

Viimeksi asuntoa ostaessani tarkistin huolellisesti, että lunastuslauseketta ei ole niiden yhtiöiden yhtiöjärjestyksissä, joiden asunnoista olin kiinnostunut. En koske pitkällä seipäälläkään lunastuslauseketalojen asuntoihin. Jos tällaisesta asunnosta tekee kaupan, lunastusajan umpeutumista odotellessa ei voi edistää asumisasioitaan käytännössä mitenkään ja näkee mahdollisesti vain turhaa vaivaa ja joutuu kärsimään ehkä lainanotto- ja muita kuluja. Niistä ei saa korvausta lunastustapauksessa. Jos lunastus toteutuu, edessä on uusi asunnonetsintä. Lisäksi lunastusta odotellessa on saattanut mennä ohi hyviä asuntoja.

Suomen kiinteistönvälittäjäliitto olisi halunnut eroon lunastuslausekkeista uuden asunto-osakeyhtiölain myötä. Sen sijaan Suomen kiinteistöliitto tuki lunastusoikeuden säilyttämistä. Lopulta lauseketta koskevaan kohtaan tuli lähinnä vain joitakin määräaikatarkennuksia.

Lunastuslausekkeen tarkoituksenahan on ollut antaa nykyisille osakkeenomistajille mahdollisuus estää ei-toivomiensa tahojen pääsy yhtiön osakkaiksi. On torjuttu ulkomaalaisia, mutta olen nähnyt lausekkeesta myös aivan suomalaiseen väestönosaan viittaavan nimityksen.

Puoltajat perustelevat lunastusoikeutta virallisesti kai jonkinlasena perusoikeutena, mikä on mielestäni huono puolustus. Ehkä lausekkeesta on tullut näppärä omaisuudenkasaamispykälä.

Millaisia ihmisiä ovat nämä lunastuslaseketalojen osakkaat? Näihin ihmisiinhän sen syyn täytyy liittyä. Ei oikein löydy muuta seikkaa, joka selittäisi "järkevästi" sen, että joissakin, onneksi aika harvoissa, yhtiöissä tätä käytäntöä vielä ylläpidetään. Se piirre näihin yhtiöihin tosin liittyy, että monet niistä ovat keskusta- tai niin sanottuja arvotaloja.

Annettakoon täydellinen markkinarauha lunastuspykälätaloille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti