sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Maksaako junapyöräily liikaa?

Vihreässä Langassa on nimimerkki Ekokytän kirjoitus VR:n suhtautumisesta polkupyöriin, Vihreä VR ei kannusta pyörän kuljettamiseen. Kirjoittajan mukaan VR perii liian korkeita pyörämaksuja ja tekee siten vihreän ja terveellisen liikkumisen hankalaksi. Ekokytän mielestä VR toimii tässä vastoin vihreää mielikuvamainontaansa.

Kirjoittaja pitää kohtuuttomana, että VR perii lähijunissa pyörästä 4,2 euroa ja taajama- ja kaukojunissa 9 – 10 euroa matkalta. Kuitenkin kirjoittaja esittää reilusti myös VR:n antaman vastineen asiassa. Vastine onkin mielestäni ytimekäs ja vastaansanomaton.

Minun mielestäni 4,2 euroa ja 9 – 10 euroa eivät ole paljon. Ne ovat oikeudenmukaisia hintoja. Nimittäin siitähän vasta paljon joutuukin maksamaan, että voi itse matkustaa junalla. Valitetaan vasta sitten pyörien kohtelusta, kun ensin on pudotettu Helsinki-Jyväskylä –matkalippu tuohon yhdeksään euroon.

Olen ollut sekä kaukojunassa, metrossa että lähijunassa, kun sinne on tuotu pyörä tai vaikka mitä urheiluvälineitä. Kyllä hiukan hämmästyttää moinen touhu. Viimeksi matkalla Itäkeskuksesta keskustaan joku toi pyöränsä täysinäiseen metrovaunuun. Pyörä vei paljon tilaa. Miksi tulla ”pyöräilemään” metroon? Se olisikin pelkästään koomista ellei se olisi myös hiukan ärsyttävää.

Pyöräily on tarkoitettu ulkona tapahtuvaksi toiminnaksi. Muuten kannattaa käyttää julkisia ja kävellä loppumatka. Ainakin on reilua periä kunnon pyörämaksu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti